Nyomozást rendeltek el a náci relikviákat árusító belvárosi régiségbolt ellen

2015.06.29. 13:27 Módosítva: 2015.06.29. 13:34

A rendőrség nem akart nyomozni, az ügyészség azonban most nyomozást rendelt el amiatt, hogy egy V. kerületi régiségboltban  vörös csillagos jelképeket, horogkeresztes pecsétgyűrűt, SS-jelvényeket, a legkülönfélébb nemzetiszocialista kitüntetéseket, Adolf Hitler arcképét és fotóját ábrázoló öngyújtókat, gyufásdobozokat, és más náci relikviákat is árultak, írja a Romnet.hu.

Az esetről az Index is írt. A Romnet újságírója áprilisban tért be a régiségeket is árusító kis üzletbe, ahol döbbenten tapasztalta, hogy külön vitrinben különféle önkényuralmi jelképeket árusítanak. Az apróságok között nemcsak a második világháborúból visszamaradt kitüntetések voltak, de teljesen új, fóliázott, aranyszínű horogkeresztes turulmadár is kapható volt.

Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett az V. kerületi rendőrkapitányságon. Az alapítvány szerint az önkényuralmi jelképek használata, terjesztése sérti az emberi méltósághoz való alapvető jogot, mert az másokban félelmet, megbotránkozást kelthet.

Az V. kerületi rendőrkapitányság május 5-én elutasította a feljelentést. Az V. és XIII. kerületi ügyészség azonban június 9-én úgy döntött, a rendőrség elutasító határozatát hivatalból hatályon kívül helyezi és elrendeli a nyomozást.

Az Alkotmánybíróság 2013. április 30-i hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust. 2013. május 1-től új szabályok alapján büntetik az önkényuralmi jelképek használatát. A Btk. 335. § (1) bekezdése szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntethető.