Szijjártó: Nem jókedvünkben építünk kerítést

2015.06.29. 14:08

A menekültkérdés a Magyarország és Európa előtt álló egyik legnagyobb kihívás, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az országgyűlés hétfőn kezdődő újabb, kétnapos rendkívüli ülésén. Június 29-e, azaz Péter-Pál napja a kuláküldözés emléknapja 2012 óta, emlékeztetett Jakab István, az országgyűlés alelnöke a napirend előtti felszólalások előtt.

Szijjártó Péter külügyminiszter napirend előtti felszólalásában elmondta: Európának a második világháború vége óta egyszerre ennyi gonddal nem kellett megküzdenie: a kontinensen háború zajlik, és a gazdasági problémák mellett itt van minden idők legnagyobb menekülthulláma.

Nem a gyűlöletkeltés a válasz

„Tudnunk kell, hogy egy népvándorlási jelenséggel állunk szemben, ami hosszú távon fennmarad″ – mondta, kiemelve, hogy az EU területén kívül kell megoldást kerülni a kérdésre. Az EU-csúcson elért sikerként értékelte, hogy Görögország és Olaszország azok a frontországok, ahol a menekülteket és a bevándorlási bevándorlókat el kell különíteni – Magyarország tehát külön besorolásba került.

Nem jókedvünkben építünk kerítést

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy megállítsa a szerb határon áramló „illegális bevándorlást”. Szintén sikerként értékelte, hogy „polgárjogot nyert az Európai Tanácsban az álláspont”, hogy a migránsok balkáni útvonalát is figyelembe veszik a döntéshozók, nemcsak a Földközi-tengerit. Majd be is lengetett egy Budapest-konferenciát, ahol az érintett vezetők össze tudnak ülni és megvitatni a kérdést.

A menekültkvóták kérdését még nem sikerült véglegesen rendezni – mondta, hozzátéve, 40 ezer főt fogadnak be Olasz- és Görögországból EU-tagállamok önkéntes alapon – Magyarország és Bulgária nem, mert különleges helyzetben vannak.

Az MSZP-s Tóth Bertalan emlékeztetett: a Magyarországra belépő migránsok 90 százaléka már továbbment az országból. „Nem a gyűlöletkeltés a válasz, a kerítés nem fog megoldást adni, hanem fokozza az emberekben a félelmet” – tette hozzá. Arra kérte a képviselőket, hogy tárgyalják meg a szocialisták javaslatát, hogy 22 milliárd forintból inkább erősítsék meg a bevándorlási hivatalt és a határrendészetet.

A KDNP-s Vejkey Imre elmondta: Magyarország jelentős sikere, hogy „az oktrojált menekültügyi kvóta magyar ellenzése támogatásra talált” a múlt heti EU-csúcson. A kormány új szóhasználatát sulykolva hozzátette, meg kell védeni a gazdasági bevándorlók népvándorlásától az országot.

Nem a tünetet kell kezelni

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a Fidesznek és az MSZP-nek nincs érdemi megoldása a társadalom jelentős kérdéseire. „Akár meg is lehetne a kormányt dicsérni” – mondta, miután „Bulgária mellett különleges bánásmódot harcoltak ki Magyarországnak is”. Gyöngyösi viszont nem érti, hogy ha ez eddig is lehetséges lett volna, hogyhogy más kérdésekben nem kaptunk különleges bánásmódot. A jelenlegi migrációs probléma „valódi okában” Gyöngyösi szerint Magyarország is felelős, nyugati szövetségeseivel együtt.

Schiffer András (LMP) arra emlékeztetett: A Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak életébe nem lehet úgy beavatkozni, hogy a Nyugat nem gondolja végig, mik a következményei a háborús politikának. Az LMP támogatja, hogy Budapest rendezzen egy konferenciát, de szerinte „nem a tünetet, hanem az okokat kell kezelni”. Kiemelte: 2016-ban a magyar büdzsé már nem tartalmaz szinte semmi pénzt nemzetközi fejlesztésre, Magyarország pedig

megtagadja a segítő kezet azoktól is, akik valóban a halál torkából menekülnek.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint az ellenzék korábban nem is akart beszélni a menekültkérdésről, de lám, már az egész világ ezzel foglalkozik. Elmondta: a nemzeti konzultációban már több mint egymillió ember vett részt, és a válaszadók több mint 80 százaléka jóval szigorúbb fellépést kért.

Nem befogadni akarjuk a bevándorlókat, hanem le akarjuk zárni a határt a népvándorlás előtt.

– mondta, hozzátéve: „nem azokat a javaslatokat kell támogatni, mint a szocialisták, amik bevándorláspártiak”, nem azon kell dolgozni, hogyan lehet még több embert befogadni.

65 934

„Versengenek a szélsőjobbal, hogy ki tud primitívebb, butább választ adni” egy hosszú távú, Európa jövőjét érintő kérdésre – mondta Tóbiás József (MSZP), aki szerint egy felelős kormánynak felelősen kell cselekednie. Nem a Jobbikkal kéne versenyezni néhány százezer szavazatért, a kerítéssel „saját magunkat zárjuk be” – mondta, felvetve, hogy a 22 milliárdot miért nem költjük minden magyar biztonságára.

Szijjártó Péter válaszában elmondta: „minden párbeszéd üdvözlendő, még ha messziről is indulnak az álláspontok”. Az emberek szabad áramlásáról elmondta: ez „nem a határsértés szabadságára vonatkozik”, a kerítés az utóbbi ellen épül.

A Fidesz emlékeztetett: vasárnap estig 65934 illegális határátlépőt regisztráltak, és 100 bevándorlóból 8-9-nél indokolt a menedékjogkérelem. Rogán Antal arra is kitért, hogy nem egyedülálló a fizikai akadály felállítása. Bulgária továbbépíti a kerítését, és a görög-török határon is van kerítés, és Spanyolország is védi „marokkói városait”, az Egyesült Államok pedig ennél „határozottabb, durvább megoldást” alkalmaz a mexikói határon.

A nemzetközi fejlesztésről Szijjártó Péter azt mondta, fontos, hogy feltételekhez kössék, és az EU-s forrásokat úgy kelljen felhasználni a „távoli országokban”, hogy sem gazdasági, sem politikai okokból nem indulnak majd meg Magyarország és Európa felé.

Összefoglaló cikkünket itt olvashatja a menekültkérdésről.