128 állampolgárságcsaló ellen nyomoznak Szabolcsban

2015.06.30. 17:23

Egyszerűsített honosítással kapcsolatos visszaélési gyanú miatt hatvan ügyben folyik rendőrségi eljárás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – mondta Farkas József megyei rendőrfőkapitány az MTI szerint térségi önkormányzati közgyűlés keddi, nyíregyházi ülésén.

A dandártábornok kérdésre válaszolva közölte: a hatvan eljárásnak 128 gyanúsítottja van. 2014-ben 100 hasonló eljárás volt, akkor külön nyomozócsoport foglalkozott azzal, hogy hivatalos személyek jogtalanul segítettek-e külföldieket kettős állampolgársághoz jutni.

Idén tavasszal például az ukrán határhoz közeli Dombrádon buktak le az állampolgársági maffia tagjai. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen hónapok óta nem voltak új állampolgársági eskütételek, ez tűnt fel a szocialista parlamenti képviselő Legény Zsoltnak, aki elkezdett érdeklődni a legfőbb ügyésznél. Polt Péter írásbeli válaszában annyit árult el, hogy négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, és ők a bűncselekményt hivatalos személyként követhették el. Az elkövetők között ugyanis a polgármesteri hivatal munkatársai is ott voltak.

Az Index újságírója, Szalai Bálint tavaly szeptemberben tárta fel többrészes cikksorozatban, hogyan oszt tízezrével magyar állampolgárságokat az ukrán maffia. A kiterjedt hálózatban csaló ügyvédek, korrupt hivatalnokok és szimpla bűnözők vettek, vesznek részt. A szigorítások ellenére ugyanis a hamisított magyarok ma is ezrével érkeznek az országba. A cikksorozatért Szalai megnyerte az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat is.