A PM bizottságban vizsgálná a letelepedési kötvényeket

2015.07.01. 12:41

Januárban írta meg az Index, hogy óriási, több tízmilliárdos üzletté nőtte ki magát a pénzes kínaiaknak kitalált letelepedési kötvény. Csak sajnos nem a magyar államnak, hanem pár ismeretlen hátterű offshore cégnek, akik ismeretlen helyre adják a nyereségüket. Furcsa, hogy úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az államnak kevésbé érje meg. Az egészet egyébként Rogán Antal vitte rohamtempóban végig, ő igazolta az üzletembereket is, akik végül legtöbbet kaszálhatnak a magyar papírok kiárusításán.

A Párbeszéd Magyarország szerdán jelentette be, hogy parlamenti bizottság felállítását kezdeményezik az ügyben. Mint a párt szóvivője, Barabás Richárd elmondta, a kötvények a jövőben olyan hitelre is megvásárolhatóak, amelyeknek a fedezete maga a letelepedési kötvény. Vagyis nem az állam, hanem csupán a közvetítő cégek érdekei érvényesülnek az értékesítés során.

Magyarázatképpen hozzáfűzte, hogy a konstrukció nyomán a vásárlóknak nem kell kifizetniük a kötvény 300 ezer eurós díját, csak a közvetítés 40-50 ezer forintos árát a folyamatban résztvevő, sokszor offshore vállalkozásoknak. Ez utóbbiak közreműködését pedig Rogán Antal az Országgyűlés Fidesz frakciójának vezetője engedélyezi a gazdasági bizottság elnökeként - hangzott el. Vagyis olyan korrupciógyanús az ügy, hogy mindenképpen szükségesnek látják feltárni a folyamat egészét.

Mire jó a kötvény?


A magyar letelepedési engedély megszerzése azért lehet vonzó az EU-n kívüli állampolgároknak, mert így egy stabil európai hídfőállást hozhatnak létre Magyarországon, mivel időbeli korlátozás nélkül tartózkodhatnak és folytathatnak üzleti tevékenységet hazánkban. A magyar letelepedési engedély sem teszi azonban lehetővé számukra, hogy bármely hat hónapos időszakban három hónapot meghaladó időt töltsenek a többi schengeni tagállam területén. Ugyanakkor az említett három hónapos korlát mellett, a magyar letelepedési engedély birtokában külön vízum igénylése nélkül utazhatnak a schengeni övezetben üzleti ügyeik intézésére, miközben egy kínai vagy orosz állampolgárnak letelepedési engedély hiányában a többszöri beutazást lehetővé tevő, az üzletembereknek szóló speciális schengeni vízumot általában évente igényelnie kell