Gripen-balesetek: őszre ígér válaszokat a HM

DSC 2530
2015.07.01. 11:42

Ősszel várhatók eredmények a Magyar Honvédség két Gripen és egy JAK-52-es típusú repülőgépének közelmúltbeli balesete miatt indított vizsgálatokban, írja az MTI Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elmondott bejelentése alapján.

Az eredetileg zártra tervezett ülés a vezérezredes kérésére kezdődött nyíltan, Benkő Tibor a sajtó jelenlétében számolt be a májusi csehországi és a júniusi kecskeméti Gripen-, valamint a múlt heti szolnoki gyakorlórepülőgép-baleset eddigi információiról.

A bizottság ülésén a vezérkari főnök a kecskeméti pilóták és műszaki állomány levelét is felolvasva a nemzetbiztonsági bizottság tagjait és a sajtó képviselőit is arra kérte: várják meg a szakmai vizsgálatok végét, hogy a Magyar Honvédség repülőállománya nyugodtan elláthassa a hazai és a nemzetközi légtérben vállalt feladatait.

gripen
Fotó: Honvedelem.hu

Ahogy arról beszámoltunk:

  • Túlfutott a kifutópályán a magyar honvédség egyik Gripen vadászgépe május 19-én a csehországi Čáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak.
  • Június 10-én kényszerleszállást hajtott végre egy Saab JAS 39 Gripen a kecskeméti légibázison. A gép kiképzési feladatra szállt fel. Az orrfutóművet nem tudta teljesen behúzni a felszállás után, hiába próbálta, az beszorult a két végállás között. Vészhelyzetet jelentett, és elkezdte kifogyasztani az üzemanyagot, hogy csökkentse a veszélyt. A pilóta a hasraszállás mellett döntött.
  • Balesetet szenvedett leszállás közben a Magyar Honvédség egyik, JAK-52-es típusú kiképző repülőgépe június 25-én. A két pilóta elhagyta a gépet, de egyiküket a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (Honvédkórház) égésplasztikai osztályára szállították, a másiknak nem esett baja.

Borítókép: Kolbert András / Index

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport