Mostantól tajkártya nélkül is lehet vért adni

2015.07.01. 08:19

Mától úgy is lehet vért adni, ha az ember csak bemondja a taj számát a jelentkezéskor. Július elsejétől azt is elfogadják, hogy ha valaki egy fénymásolt papíron vagy a telefonján mutatja be a tajkártyájáról készült fényképet.

Eddig a legelső véradásnál megkövetelték, hogy az ember egy fényképes igazolvány (személyi, diákigazolvány, jogosítvány vagy útlevél) mellett a lakcímkártyáját és eredeti tajkártyáját is mutassa be. Az intézkedést amiatt változtatták meg, hogy június közepén megírtuk: egy olvasónk azért nem adhatott vért, mert bár a taj számát tudta, és egy orvosi leleten meg is mutatta, nem volt nála a tajkártyája.  

  

Az eset után az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója elnézést kért, mert az OVSZ számára "egyetlen önkéntes véradó elmaradása is érzékeny veszteség". A főigazgató a magyar közigazgatásban ritkán tapasztalható aktivitással meg is változtatta az eljárási renden. Akkori közleménye szerint július 1-­től az OVSZ informatikai rendszerébe a taj szám rögzítése a véradó által bemutatott igazolvány, irat, lelet, stb., vagy a taj szám véradó általi bemondása alapján is megtörténhet. 

A vérellátó ettől függetlenül azt kéri, hogy a véradóknál legyen tajkártya, vagy annak másolata, ami lehet akár egy okostelefonos fénykép is. 

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon folyamatosan csökken a véradók száma, közben a kórházaknak a műtétekhez egyre több vérre van szüksége. Ma már nagyon nehéz rávenni az embereket arra, hogy vért adjanak. Ma már arra is van lehetőség, hogy ismerősünk műtétjéhez adjunk vért. Az irányított véradásnál az sem feltétel, hogy megfelelő vércsoportú vért adjanak az ismerősök. Ilyenkor a leadott vért más vagy mások kapják meg, a betegnek pedig továbbítanak egy egységnyi megfelelő vércsoportú készítményt. 

Ön is adjon vért, és mentsen meg három életet!  

Részletes információkat az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján talál.