Az állami szakértő családi cégei közül választották ki az állami tűzijáték kivitelezőjét

2015.07.02. 07:32
Ha állami tűzijátékról van szó, az Orbán-kormány ragaszkodik a legmegbízhatóbb, legkipróbáltabb cégekhez. 2010 után 2015-ben megint ugyanazt a pirotechnikust kérték fel szakértőnek az augusztus 20-i rendezvény előkészítésére, a HM-ben pedig zárt ajtók mögött az ő családi érdekeltségeit versenyeztették meg a 100 milliós parádé kivitelezésére.

A Miniszterelnökség idén először átadta a Honvédelmi Minisztériumnak a tűzijáték-szervezés feladatait. A HM rendezvényszervező hivatala az idő rövidségére hivatkozva négy cég meghívásával pályáztatta meg a munkát, és pár nap alatt zárt ajtók mögött le is zavarták a kivitelező kiválasztását.

Úgy tudjuk, hogy a rapid válogatás során végül a gyulai székhelyű Leskovics Kft. kapta meg a forrásaink által 100 millió forint körülire becsült megrendelést.

A cég honlapja szerint eddig főként Gyulán és a környékbeli nagyobb városokban kaptak megbízásokat. A referencialistán többek között Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Orosháza Szent István-napi és szilveszteri ünnepségei szerepelnek.  

A HM sajtóosztálya nem volt hajlandó részleteket elárulni a pályáztatásról, sőt arról sem adott információt, hogy melyik cégeket hívta meg a tárgyalásokra. A levelünkre azt a válasz kaptuk, hogy kérdéseinket közérdekű adatigénylésnek tekintik, és a törvény adta időkeretet figyelembe véve, azaz 15 napon belül valamikor válaszolnak majd.

Telefonon elértük a Kft. tulajdonosát, Leskovicsné Tóth Máriát is, de azt mondta, ő sem beszélhet a HM-ben történtekről.

Pedig azért lett volna mit magyarázni.

Az állami tűzijáték szervezésének felügyeletét ugyanis, csakúgy mint öt éve, Tóth Ferencre bízták. A minisztériumot segítő szakértőt 2010-ben már bemutattuk: Tóth a hazai pirotechnikai ipar közismert szereplője, de ő volt a Törökbálinton felrobbant petárdaraktárat üzemeltető Pyro-Technic Kft. ügyvezetője is.

2004-ben Törökbálinton következett be az iparág eddigi legnagyobb magyarországi katasztrófája: a robbanássorozat több tízmilliós anyagi kárt okozott, és három halálos áldozattal is járt. A 2010-es kormányváltás után az új állami vezetést nem zavarta, hogy az eset miatt Tóth és üzlettársai még a vádlottak padján ültek. A per azóta újraindult, 2011-ben volt az iratismertetés.

A törökbálinti petárdagyár a tragédia másnapján
A törökbálinti petárdagyár a tragédia másnapján
Fotó: Nagy Attila

Az ünnepi tűzijáték előkészítő munkáira a Pyro-Technic utódcégét, az Edex Kft.-t alkalmazták. A Miniszterelnökség akkor azzal indokolta a döntést, hogy komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekre, a szakma legjavára volt szüksége.

A napokban tartott HM-es válogatón szintén ott volt az Edex Kft., de 2010-hez képest lényeges különbség, hogy  a Tóth és a Pyro-Technicbeli üzlettársai feleségei által tulajdonolt cég most nem csupán egy részfeladatra, hanem a teljes megrendelésre pályázott.

A szűk hazai piacról válogatott „versenytárs”, a Leskovics Kft. szintén a szakértő családjának érdekeltségi körébe tartoznak. Úgy tudjuk, hogy a győztesként kihozott Leskovics Kft. vezetője a szakértő testvére. Tóth Mária erről sem volt hajlandó nyilatkozni.