Lázár keményen visszaszólt az EU-biztosnak

D SOS20150702002
2015.07.02. 14:26
Újabb hírek a kerítésről, a nemzeti konzultációról, a Városligetről és a közszférában dolgozók béréről. Lázár János Kormányinfót tart.
  • A kormány heteken belül elkezdi építeni a kerítést a szerb-magyar határon
  • Eddig 1 millióan küldték vissza a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt, amelynek határidejét július 15-ig meghosszabbították.
  • Lázár János nem ijed meg a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos "fenyegetésétől" és a nyilatkozatától, amelyben dohánymutyit sejtetett. Szerinte az EB ezzel a dohánylobbi szóvivője lehet.
  • Lázár 50 százalékkal emelné a legalacsonyabb jövedelmű közszolgálati dolgozók bérét.    
  • Döntöttek a Városligetről, új cirkusz épül.
  • Augusztusban tartják a július 3-ra beharangozott rendkívüli kormányzati konferenciát.
  • Vida Ildikó nincs bebetonozva a NAV élén.
  • Nem lesz 6 milliárdos autóbeszerzés az államigazgatásban.

Heteken belül épül a kerítés

Minél hamarabb fel kell építeni a biztonsági határzárat a szerb-magyar határon, Orbán Viktor arra utasította a kormányt, hogy heteken belül meg kell kezdeni a kerítésépítést - jelentette be Lázár János a szokásos csütörtöki Kormányinfón.

Lázár nem mondott pontos időpontot, és további részleteket sem tudtunk meg a kerítésről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csak azt mondta, nincs idő hónapokat várni, mert egyre több illegális bevándorló érkezik. Az elmúlt hétvégén 3800-an jöttek például. Lázár bejelentése szerint Orbán arra is utasította a minisztereit, hogy állami eszközöket vegyenek igénybe a kerítés felhúzásánál. Nem tervezik, hogy külső cég is részt vesz az építésben. Lázár elárulta, hogy a Belügyminisztérium már kijelölte a kerítés nyomvonalát.

A miniszter röviden beszámolt a szerb-magyar kormányülésről is, amelyen Orbán Viktor a szerb kormánytagoknak is elmondta, hogy miért van szükség a kerítésre. 

Nem irányul senki ellen, hanem szeretnénk megvédeni Magyarország határait

- mondta Lázár, aki szerint a kerítés nem a menekültek, illegális bevándorlók, szerbek ellen szól, csupán a határ megvédéséről.

Meghosszabbítják a nemzeti konzultációt

Eddig 1 millióan küldték vissza a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt, amelynek határideje június 30-a volt. A kormány azonban döntött arról szerdán, hogy július 15-ig meghosszabbítja a visszaküldési határidőt.

Az EB a dohánylobbi szóvivője

Lázár hosszan kitért Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos Indexnek adott nyilatkozatára is. A biztos szerint sehol nem ennyire feltűnő Európában, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal. Hamarosan kötelezettségi eljárás jöhet piaci diszkrimináció miatt.

Lázár azt mondta, nem érti, kinek vagy minek hatására veszítette el a türelmét Bieńkowska, és miért "ragadtatta magát ilyen súlyos nyilatkozatra". A kormány tisztázni szeretné, hogy a biztos vagy az egész bizottság álláspontját hallottuk.

Lázár ezután hasonlóan súlyos mondatokkal vágott vissza. Szerinte a biztos három cégcsoport érdekeit képviseli, ha kereskedelmi háborúról beszél (felidézte, hogy a biztos korábban a Spar, és a gyógyszerkereskedők érdekében is szót emelt). Szerinte ezzel a húzással az Európai Bizottság a dohánylobbi szóvivője lesz, amit "egészen példátlannak tart. Szerinte nem volt még példa arra, hogy az EB nyíltan a dohányzás vagy egy dohánycég ellen kampányolt. Lázár megjegyezte, hogy az EB elnöke is dohányzik, de

remélem, nem jelenti, hogy kötelező lesz dohányozni és mindenki csak Philip Morris cigarettát szívhat.

Lázár hozzátette, hogy a biztos szavaitól "nem fogunk megijedni".

Új cirkusz épül a Ligetben

A kormány tárgyalt a Városliget átalakításáról, és a fejlesztés első szakaszáról döntöttek is. 

  • Kertészek és tájépítészek számára pályázatot írnak ki, hogy minél hangsúlyosabb legyen, hogy egy ligetről van szó. 
  • A Műcsarnok műszaki állapotáról a kormány tájékoztatást kér a Magyar Művészeti Akadémiától. Ezt is felújítják.
  • Felújítják a Vajdahunyad várat és a Széchenyi Fürdőt is. 
  • A Fővárosi Állatkert is megújul, ehhez 25 milliárd forintot ad a kormány. Egy úgynevezett biodómot építenek az állatkertben.
  • Megépül a Magyar Zene Háza is.
  • A Közlekedési Múzeumot is az eredeti állapotában építik meg.
  • Egy új cirkuszt húznak fel, az képzési otthon is lesz az artisták számára.

Marad-e Vida Ildikó?

Egy újságíró arról érdeklődött, hogy leváltják-e Vida Ildikót a NAV éléről. Lázár ugyanis nyilatkozott a minap a NAV lehetség átalakításáról.

A miniszter először arról beszélt, hogy Lamperth Mónika volt MSZP-s belügyminiszter, jelenlegi XV. kerületi jegyző meghívására ment Rákospalotára, és a köztisztviselők napján itt beszélt a NAV jövőjéről is. Lázár érdekes módon hosszasan dicsérte Lamperthet, amiért pályáaztott a jegyzői munkára, és emlékeztetett arra, hogy ő maga sem lesz mindig miniszter.

Vida Ildikó jövőjérről pedig azt mondta: amikor szervezeti talakításról van szó, az minden területet érintheti, "olyan átalakítás, amelyben valakinek a széke be van betonozva, nincs".

Pénzosztások

Lázár több jó hírt is bejelentett különböző csoportoknak. A kormány ugyanis foglalkozott a szerdai ülésén a családi csődvédelemmel, a közszférát érintő bérfejlesztéssel, illetve a hadiárvák kárpótlásával.

  • A családi csődvédelemről a kormány álláspontja, hogy mindenkinek a jövedelemviszonyainak megfelelően kell fizetni a törlesztést. 100 ezer bajba jutott családnak jelenthet kiutat az intézkedés Lázár szerint. 
  • A fegyveres dolgozók életpálya-modelljéről, a harminc százalékos fizetésemelésről is tárgyalt a kormány. A következő félévben konzultációt kezdenek a további bérfejlesztésekről a közszolgálati szférában.
  • A legalacsonyabb jövedelmű közszolgálati dolgozók bérének 50 százalékos emelésére tett javaslatot Lázár János.
  • Lázár 50 százalékkal emelné a legalacsonyabb jövedelmű közszolgálati dolgozók bérét. A 2016-os költségvetésben az első félévre 25 milliárd forintos "mozgástér" van a közszolgálati életpályára. Ennek igazságos elköltése érdekében a tárcavezető konzultációt kezdeményez a szakmai partnerekkel. Lázár János közlése szerint a legalacsonyabb jövedelmű vagy beosztású járási hivatali vagy kormányhivatali dolgozók 80-100 ezer forintot keresnek, cél, hogy az ő esetükben mielőbb béremelés legyen.
  • Arról is döntött a kormány, hogy az 1938 és 1945 között meghalt katonák özvegyeit vagy  árváit kárpótolják, éves szinten mintegy százezer forintot kapnak.

Üzenet Tarlósnak

Többször szóba került a BKV a finanszírozása miatt kialakult üzengetés Tarlós István főpolgármester és Lázár János között. Lázár azt mondta, hogy a kormány nyitott a főpolgármester minden kezdeményezésére, de a kormány előre akarta rögzíteni az állami támogatás mértékét. Hozzátette, hogy ezt "Tarlós István vérnyomása miatt mondta".

Lázár ezután azt üzente Tarlósnak, hogy nem tudunk "főpolgármesterkedni" Tarlós István helyett és nem is akarunk,

nem Orbán Viktor vezeti a fővárost, de még csak nem is én.

Szerinte Tarlós úgy tesz, mintha a kormány Budapest ellen lenne, pedig az elmúlt öt évben is többször segített a fővárosnak.

Tarlós István az Origón keresztül üzent vissza Lázárnak:

Lázár János örülne annak, ha csak annyi lesz majd a vérnyomása ennyi idősen, mint most nekem.

Augusztusban lesz a kormányzati konferencia

Korábban azt mondta Lázár, hogy egy belső konferenciát tart a kormány várhatóan július 3-án, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése és a minisztériumok akciótervei alapján meghatározza a következő három év feladatait.

A miniszter most bejelentette, hogy a bevándorlási helyzet akkora terhet ró a kormányra, hogy ezt később tartják meg. Várhatóan augusztus végén.   A tárcák teljesítményét si szeptemberig értékeli Orbán Viktor. Az államtitkárcserékről sem dönttötek még. 

Nem lesz autóbeszerzés

A következő időszakban semmilyen gépjárműbeszerzés nem lesz az államapparátusban - mondta Lázár. Áttekintették a gépjárművek helyzetét és szükségtelennek tartották a 6 milliárd forintos beszerzést.