A Dürer Kert még menekülhet, a Kertemnek viszont biztosan vége

2015.07.03. 14:38
A legutóbbi kormányülésen nem véglegesítették az új állami cirkusz megépítésének helyszínét, így két népszerű szabadtéri szórakozóhely, a Dürer és a Dürling még megmenekülhet a bezárástól. A Magyar Zeneháznak nevezett új beruházásról viszont már eldőlt, hogy a Liget Projekt első szakaszában elkezdik, így a Kertemnek már nem lesz újabb évada 2016-ban.

2016-ban majdnem kétszeresére nő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának költségvetése. A szokatlanul nagyarányú növekedést elsőre a tárca jövő évi pénzügyeit ismertető Balog Zoltán miniszter is elírásnak vélte, de Hoppál Péter államtitkár megnyugtatta, valós adat, hogy az idei 36-ról 66 milliárdra emelkednek a kulturális célú kiadások.

A pluszpénzek között a legnagyobb tétel természetesen az óriási ingatlanberuházásokkal járó Liget Projekt lesz. Közel 30 milliárd forintos keretet terveztek be erre a célra, de az összeg harmadát, 10,3 milliárdot 2016 szeptemberéig zárolnia kell a tárcának, a tartalékhoz csak a költségvetés megfelelő helyzete esetén nyúlhatnak hozzá.

A jövő évi Emmi-költségvetés bemutatóján kiderült, 3,5 milliárd forintot terveztek be az új állami nagycirkusz megépítésére. A cirkusz jelenlegi épületét lebontják, a területet az állatkert kapja meg, amely 5 milliárdból egy biodómot és egy parkolót építhet a helyére.

Hoppál Péter elmondta, hogy a csütörtöki kormányülésen nem véglegesítették az új cirkusz helyét.

Lázár János ugyan bejelentette, hogy a XXI. századi igényeket kielégítő épület és vele együtt az artistaiskola a Ajtósi Dürer sorra, az MSZMP volt épületeinek helyére kerülhet, de a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek több javaslata is volt az elhelyezésére. Ezek a helyszínek nem közvetlenül a Ligetben találhatóak.

Megmenekülhet a Dürer

A kormány az Ajtósi Dürer soron lévő épületegyüttesre vonatkozó terveket favorizálja, de akadályt jelenthet, hogy az épületek nagyrészt magántulajdonban vannak.

Ha végül más helyszínt választ a kormány, két szórakozóhely, a Dürer Kert és a Dürling tovább működhet. A szomszédságban lévő ligeti szabadtéri kocsmakávézónak, a Kertemnek viszont befellegzett.

A kormányülésen ugyan több szakaszra bontották a Liget Projektet, és Lázár arról beszélt, hogy az első szakasz a kertépítés lesz. Hoppál Péter államtitkár szerint azonban ez nem befolyásolja a Magyar Zeneház és a Nemzeti Galéria épületeire vonatkozó döntéseket. Az ugyanis már régebben eldőlt, hogy mindkét ingatlant az első ütemben kezdik építeni.

A leendő Néprajzi Múzeum és a Fotómúzeum körül viszont még van bizonytalanság. Baán László legutóbb például arról próbálta meggyőzni a kormány tagjait, hogy a Fotómúzeumot az Olof Palme Ház alagsorában alakítsák ki, de az ötletnek nem volt sikere.

A Magyar Zeneházat húzzák majd fel a Kertem helyén.