Összeül a parlament, hogy gyorsabban épüljön a kerítés

2015.07.03. 06:26

Újabb menekültügyi törvényváltoztatási javaslatot tárgyal a parlament a ma folytatódó nyári rendkívüli ülésén. A képviselők ezúttal a belügyminiszter menekültügyi eljárásokat lerövidítő előterjesztéséről kezdik a vitát..

A parlament rendkívüli ülésének összehívását - a jövő hétfőihez hasonlóan - a kormány kezdeményezte, emlékeztet az MTI.

A házelnök napirendi javaslata alapján pénteken kivételes eljárásban tárgyalhatják a belügyminiszter menekültügyi eljárások lerövidítésére tett javaslatát, amely a magyar-szerb kerítés felhúzásával kapcsolatban rendelkezik a határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy az épülő kerítés nyomvonalán 1200 telek tulajdonosa az állam, 2300 föld pedig magántulajdonban van. Ezeket a földeket kisajátítják, és az állam kártérítést fizet a tulajdonosoknak a földhasználatért.

A mostani ülés további részében a képviselők egyebek mellett az alapvető jogok biztosának, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi évről szóló beszámolóját, továbbá a szerencsejáték-törvény módosítását is megvitathatják még egyszer a hétfőn várható zárószavazás előtt.