Sírása mentette meg az autóban hagyott babát

2015.07.06. 15:45

Kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás az ellen a szentendrei házaspár ellen, amely a III. kerületben a Bécsi úti bevásárlóközpont parkolójában lezárt autóban hagyta hathetes gyermekét a déli órákban – írta a Police.hu.

A szülők a nagyobbik gyerekkel bevásárolni voltak. A járókelők figyeltek fel a pár centire lehúzott ablakokkal hagyott, lezárt autóban síró gyerekre, aki legalább húsz percet volt magára hagyva. Az egyik szemtanú hívta ki a rendőrséget és a mentőszolgálatot.

A mentők megállapították, hogy a kánikula ellenére a gyermek jól van, ám a körülmények veszélyesek voltak rá nézve.

A rendőrök az autóhoz visszatérő apát a kerületi rendőrkapitányságon állították elő.

A lehúzott ablak nem segít

Rengeteg hasonló, de tragikus végkimenetelű történetről tudni, amikor a szülők azt gondolják, jobb inkább bent hagyni az alvó gyereket az autóban. Bár olyan eset is van, amikor állítólag véletlenül bent felejti a szülő a gyereket az autóban. Erről gyorsan szavazzunk is:

Tényleg el lehet felejteni a gyereket?

A kánikuláról fontos tudni, hogy már 25 fokos melegben is veszélyes lehet az autóban tartózkodni, az utastér ugyanis így is erősen felmelegedhet a napon. A műanyag alkatrészek így is felmelegedhetnek, és ezen nem segít az sem, ha az ablakot résnyire nyitva hagyjuk.

A csecsemők különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen hőszabályozásuk sem elég stabil és bőrük is vékonyabb, így gyorsabban hőgutát kaphatnak.

Az Egyesült Államokban tíznaponta hal meg egy gyermek csak azért, mert a forró autóban hagyták. Ehhez már elég lehet negyedóra is. A gyerekek 73 százaléka kétévesnél fiatalabb volt.