Megint nem árulják el, melyik HÖK-ös mennyi pénzt kapott az ELTE-n

2015.07.07. 16:11
Az ELTE újra bíróság elé állhat: egy jogerős ítélet után ugyanolyan ügyben lehet tárgyalás a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tisztviselőinek kifizetései, azok nyilvánossága miatt.

Pár évvel ezelőtt már pert vesztett az ELTE, amikor 2012-ben nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni, hogy mennyit keresnek a HÖK-ösök. Hosszú pereskedés után jogerős ítélet született, majd ennek megfelelően el is árulták az addig titkos béreket.

Az azóta eltelt időre vonatkozó kifizetések nyilvánossága viszont valószínűleg szintén bíróságra kerül, hiszen sem az ELTE, sem pedig a Hallgatói Önkormányzat önállóan nem közölte az aktuális és teljes listát. Az adatokat az Átlátszó Oktatás blog kérésére csak anonimizálva tették közzé, pozíciók és nevek feltüntetése nélkül.

De miért nem publikálják ezeket az információkat is? Az indokuk így hangzik: „mert az ELTE szabályzatai ezt nem teszik lehetővé”. Ám az Átlátszó Oktatás szerint ezzel egy fontos dolgot figyelmen kívül hagynak: 

az adatok nyilvánosságra hozatalánál a törvény az irányadó, nem pedig az egyetem szabályzata.

A vonatkozó törvény ezt írja elő:

32. §

A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.”

Ennek értelmében a blog szerint a HÖK-nek, mint közpénzes szervezetnek, kötelessége lenne publikálni a kifizetéseket.

Mivel az adatokat azóta sem közölték, újabb per indult a kifizetések nyilvánosságáért.