Nem a kánikula miatt kérnek kárenyhítést a gazdák, hanem a migránsok miatt

2015.07.07. 19:27

A határsértők által okozott mezőgazdasági károk enyhítését kérik az érintett települések a kormánytól a gazdálkodóknak - jelentette be Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester kedden a Csongrád megyei településen.

A települések vezetőihez rendszeresen érkeznek bejelentések a gazdálkodóktól arról, hogy a térségbe érkező napi több száz határsértő, vagyis illegális bevándorló

károkat okoz a terményekben és a termelési infrastruktúrában

- mondta a polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara homokhátsági fórumán. 

Elismerte azért, hogy ezeket a károkat eddig, a megfelelő kárenyhítési lehetőség híján nem regisztrálták.

A térség polgármesterei egységes kéréssel fordulnak a kormányhoz, dolgozzák ki az itt élő gazdálkodóknak a kárenyhítés rendszerét - közölte a politikus.

Az államtitkár is hozzászólt

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is ott volt ám a fórumon, és azt mondta, hogy a műszaki biztonsági határzár, vagyis a kerítés az első lépés a mezőgazdasági károkozás csökkentése érdekében. Békeidőben hasonló erősségű migrációs nyomás még nem fordult elő, nincs jobb és gyorsabb megoldás, mint a határzár kialakítása - hangsúlyozta az államtitkár.

A politikus felhívta a figyelmet, az élelmiszerhulladék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag. Bizonyított, hogy korábbi járványok esetében - többek között Nagy-Britanniában - a száj- és körömfájás, az afrikai sertéspestis, illetve a sertéspestis terjedését is ez okozta, de fennáll annak a veszélye is, hogy 

a zöldhatáron keresztül érkezők új növényi kártevőket hurcolnak be az országba.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kifejtette, a műszaki biztonsági határzár létesítéséről megszületett a döntés a parlamentben, a szükséges források rendelkezésre állnak. A határzárat a határvonalától tíz méteres sávban építik ki, az érintett gazdákkal egyeztetve. A gazdálkodók ezeket a munkálatokat kötelesek tűrni, de az okozott kár megtérítését kérhetik - tudatta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöki posztját is betöltő politikus.