Varga Mihályéknak nem tetszik mindegyik CBA-piac

2015.07.07. 18:30
A Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált harapósan az üzletek vasárnapi zárva tartásának kijátszására kitalált legújabb módszerre. A tárca szerint a boltok piaccá nyilvánítása jegyzői jogkör, amibe a kormány nem szólhat bele.

A Balatonnál a múlt hétvégén két településen is kinyitottak a CBA üzletei, mert kiderült, hogy a jegyzővel is piaccá nyilváníttatták a hálózat helyi boltjait.

A szokatlan húzás még a Fidesz parlamenti képviselőit is kiakasztották, és a párt vezetői is azt mondták az Indexnek, megüzenték a CBA-soknak, „ne ugráljanak már”. A kormánypártban azt is állították, hogy a vasárnapi működést korlátozó rendeletet megtörő ötletelésnek lesznek következményei.

A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont egyáltalán nem a politikusok korábbi reakcióinak megfelelő keménységgel foglalt állást az ügyről.

A Index azt követően kérte ki a tárca véleményét, hogy Tesco jelezte, várják az NGM álláspontját a konstrukcióval kapcsolatban.

NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárságától kapott levélben ez áll:

Az elmúlt időszakban piaccá nyilvánított üzletek kapcsán megjegyezzük, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján a jegyző saját hatáskörben dönti el, hogy engedélyezi-e egy vásár, vagy piac működését – ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak – vagy sem.

Ennek megfelelően a jegyző döntésébe a kormánynak nincs beleszólása, azzal szemben az illetékes kormányhivatalnál lehet fellebbezni, illetve a kormányhivatal jogosult felügyeleti eljárást kezdeményezni.

A megjelent hírekre tekintettel ugyanakkor tárcánk személyesen győződött meg arról, hogy például a Balatonakaliban lévő üzlet a helyi termelői piac létesítésére vonatkozó követelményeknek megfelel, a Balatonfenyvesen piacként működő üzlet létesítésével kapcsolatban viszont Glattfelder Béla törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál.

Balatonakaliban 1000 négyzetméter a bolt alapterülete, Balatonfenyvesen 1400.

Az utóbbi azért válhatott termelői piaccá, mert szobányi előcsarnokában termelői piacot nyitott. Itt elvileg 7 elárusító helyet biztosít, de piacot végül egyetlen málnát kínáló eladónő testesítette meg.