Illatos út: 180 napot kaptak a 2300 tonna hulladék elszállítására

2015.07.08. 15:03

Eredményes volt az a közbeszerzési eljárás, amelyet a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén lévő hordók elszállítására írtak ki - mondta a Pest megyei kormánymegbízott, Tarnai Richárd szerdán az M1-nek.

Tarnai Richárd közölte, a céggel a szerződést kedden kötötték meg, a munkára 180 nap áll rendelkezésre, írja az MTI. A legolcsóbb, de a szakmai feltételeknek mindenben megfelelő pályázatot fogadták el - mondta, hozzátéve, az előkészítő munkákat a cég már a jövő héten megkezdi, két hét múlva pedig már a hordók tényleges szállítása kezdődhet meg.

A kormánymegbízott hozzátette: a hordókat belföldi és külföldi hulladékégetőbe szállítják majd.

A Miniszterelnökség szerdán közleményben adott hírt arról, hogy a közbeszerzésen nyertes cég a Palota Környezetvédelmi Kft. A vállalat 1 milliárd 580 ezer forintos árért gondoskodik az Illatos úti telephelyen található, mintegy 2300 tonnányi veszélyes hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról.

A kivitelezési munkálatok során a vállalkozónak mind a környezetvédelmi, mind a vonatkozó munkavédelmi és egyéb jogszabályoknak való megfelelést biztosítania kell - írták.

Április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt a kormány felé jelezték, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén.

A Miniszterelnökség május 19-i közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrást jelentettek a felszín alatti közegekre.

Június elején szállították el a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a telephelyről. Ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amely során mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt.

A Budapesti Vegyiművek alapítása óta eltelt 139 év során számtalan különböző típusú szerves és szervetlen vegyi anyagok gyártásával foglalkozott (például klór, sósav, hypo, különféle enyvek, műtrágyák, ásványi sók és különböző típusú növényvédőszerek).