Lecsapott Magyarországra a vihar

2015.07.09. 09:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta: a délutáni vihar csúcsidőszakában 189 riasztást kaptak a mentők a fővárosból és környékéről, ezek közül 63 lehetett összefüggésben a viharral. Jellemzően ledőlt fák, leesett faágak, kő- és üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak sérülést. Szerdán a hőségben csaknem 900 betegnek nyújtottak segítséget a mentők, míg egy átlagos napon a fővárosban mintegy 650 beteget kell ellátniuk.

  • A távolodó hidegfront mögött észak, északnyugat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék, és mind több helyen kisüt a nap - írja előrejelzésében az OMSZ. Délutánra az ország legnagyobb részén már gomolyfelhős, de jobbára napos idő alakul ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 29 fok között alakul.

    Pénteken derült, napos, száraz idő várható, 24-27 fokos nappali hőmérséklettel, de szombattól ismét melegszik az idő, akkor 26-29, vasárnap 28-32 fok várható.

  • 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők a vihar miatt, ebből több mint 2000 esetben Budapesten. A katasztrófavédők 29 sérültről kaptak bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák. A legtöbb esetben fakidőlésekhez hívták a tűzoltókat, de számos esetben vízzel teli pincékhez, aluljárókhoz, sérült kéményekhez, tetőszerkezetekhez vonultak ki.

  • Mintegy húszan megsérültek és legalább egy ember meghalt egy heves viharban Észak-Olaszországban, Velence térségében. A szerda esti vihar különösen a Padova és Velence között fekvő Sambruson di Dolo és Mira településekre sújtott le nagy erővel. A tomboló szél fákat döntött ki és több ház tetejét letépte, emellett jégeső okozott károkat.

    Az elmúlt napokban Olaszországban a 40 Celsius-fokot is elérte a nappali hőmérséklet, mielőtt az ország északi részét elérte a nagy mennyiségű csapadékkal is járó hideghullám.

  • A keddi vihar valószínűleg semmiség lesz ahhoz képest, amire Kínában számítanak. Két tájfun is érkezik az országba, emiatt felfüggesztették a vasúti közlekedést, bezárták az iskolákat, és azt kérték a Kuangtung tartományban élőktől, hogy szerezzenek be három napra elegendő élelmet, és ne lépjenek ki az ajtón. 

    A Linfa tájfun óránként 130 km/órás sebességgel már megérkezett az ország déli partvidékére, a Csan-Hom trópusi ciklon pedig pénteken éri el Kínát. A keleti területeken már megkezdték az emberek evakuálását. A leghevesebb esőzésekre péntek este, illetve szombaton számítanak a meteorológusok, a lehullott csapadék nagysága egyes helyeken elérheti majd a 40 centit is.

  • Az M3-as metró ismét a teljes vonalon jár, ahogy a HÉV is.

    A trolibuszoknál már van egy kis para. A leszakadt felsővezetékek helyreállítása miatt a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik a 72-es, a 77-es, a 80A, a 81-es és a 82-es trolibusz helyett, valamint a 74-es trolibusz helyett a Rózsák tere és a Csáktornya park között.    

    Villamosfronton a következő a helyzet: pótlóbusz közlekedik 3-as villamos helyett a Gubacsi út / Határ út és Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) között, a 41-es villamos helyett Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, az 51-es villamos helyett a Gubacsi út / Határ út és a Nagysándor József utca között, valamint az 52-es villamos helyett a Határ út M és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között.    

    Busszal menne? Nos, akkor érdemes tudni: Törökbálinton a 88-as, a 140-es, a 140B és a 172-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik, nem érinti az Ady Endre utca megállóhelyet, valamint a XXII. kerületben a Háros utcán, a Liszt Ferenc utca kereszteződése után ELMŰ oszlopok kidőlése miatt az 58-as, a 141-es és a 158-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Liszt Ferenc utca megállóhelyet áthelyezték.  

  • A Keleti pályaudvarnál a sínekre sodort törmelék miatt öt vágányon nem közlekednek a vonatok Jelentős fennakadások vannak a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon, itt 30-40 perces késésekkel közlekednek a vonatok.

    A Gödöllő-Budapest közötti helyi személyvonatokat a mai napra lemondták, és 20-30 perces késéssel kell számolni a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon. Pótjegymentesen vehetők igénybe a Budapest és Hatvan között a gyors- és sebesvonatok. Ugyanakkor a székesfehérvári, hegyeshalmi, szobi, veresegyházi vonalakon már csak pár perces késések vannak.

  • Ezt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághelyettes szóvivője, Kolozsi Péter mondta. Épületekre és utakra dőlt fák miatt érkeztek bejelentések, továbbá elöntött pincékhez, alagsori helyiségekhez riasztották az egységeket.

    A vihar alatt kilenc troli- és tizenegy villamosjárat nem közlekedett, két busz-, illetve több hévjárat is kiesett a forgalomból. Több helyszínen akadozott, illetve akadozik még az áramszolgáltatás.    

    A vihar leginkább az V., VI., VII., VIII., IX., X., XII., XX., XXI. és a XXII. kerületben okozott károkat. A XX. kerületben, a Nagysándor József utcában egy épület lakhatatlanná vált, míg a X. kerületben kerítést döntött ki a szél. A IX. kerületben egy kidőlt fa rongált meg gázvezetéket, így a viharban a fővárosi tűzoltóknak gázömlést is meg kellett szüntetni.

  • Több mint 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők a vihar miatt, ebből több mint 2000 esetben Budapesten - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője csütörtök reggel. Egy halálos áldozata is van a viharnak, a főváros XIX. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett.

    A katasztrófavédők 29 sérültről kaptak bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák. A legtöbb esetben fakidőlésekhez hívták a tűzoltókat, de számos esetben vízzel teli pincékhez, aluljárókhoz, sérült kéményekhez, tetőszerkezetekhez vonultak ki.  

  • Szomorú látvány. És nem lennénk a biztosítójuk helyében.

    36309707339-2015-07-08(5)
    Fotó: Olvasói Fotó
  • cikkünk a témában: HH

    Katasztrofális helyzetet okozott az ítéletidő országszerte

    A katasztrófavédelem eddigi mérlege háromezer riasztás, és ebből csak Budapesten ezerhatszázszor hívták a tűzoltókat a viharkárok miatt. Mindenhol dugó volt, Budapesten és az autópályákon is, a MÁV-nál és a BKK-nál is kaotikus állapotok uralkodtak.

  • Legalábbis reméljük, különben ki tudja, hogyan tudott átkelni a XI. Péterhegyi úti vasúti aluljáróban ez az autós. Olvasónk, István fotójának művészi színvonalát emeli az előterében úszó kuka.

  • A rövid válasz: sehol.

    A hosszabbat az MTI-től idézzük.

    • A budapesti elővárosi vonalakon számos helyen fa dőlt a felsővezetékre, a károk felszámolása és a közlekedés helyreállítása szerdán este még tartott.
    • A Budapest-Hegyeshalom vonalon például, Kelenföld és Budaörs között, egy vágányon közlekednek a szerelvények jelentős késéssel.
    • A Keleti pályaudvaron több vágányt le kellett zárni a szél által lesodort törmelékek miatt.
    • A székesfehérvári vonalon Martonvásár és Kápolnásnyék között a felsővezetékre kerülő idegen tárgyak miatt áll a forgalom, a Budapest-Hatvan vonalon, Tura és Pécel állomáson nem működik a biztosító berendezés, ezért késnek a szerelvények.
    • A Budapest-Szolnok vonalon nem közlekednek a szerelvények Budapest Nyugati pályaudvar-Kőbánya Kispest-Pestszentlőrinc között fák kidőlése miatt. Ugyancsak fakidőlés miatt áll a forgalom Soroksár és a Soroksári út állomás között.
    • Több, a fővárosba tartó, a pályán rekedő vonatot visszafordítanak, hogy legalább azok az utasok, akik akarnak, vissza tudjanak jutni a kiinduló állomásra.
  • A vihar miatt ha nem is összeomlott, de igencsak komoly problémákkal küzdött a BKV szerda délután. Az autósok így telekocsi-üzemmódba váltottak, és a megállókban felszedték az esőben várakozó utasokat.

  • A ráckevei HÉV vonalán az utasok tisztították meg a sínpályát, hogy tovább tudjanak utazni.

    IMG 1049
    Fotó: Olvasói Fotó
  • Attila nevű olvasónk ugyanis megtalálta, és azt üzeni a kedves tulajdonosnak, hogy leadta a XX. kerületi rendőrkapitányságon. A tulajdonos nevében is köszönjük Attilának.

  • Árpád küldte a videót, amibel tényleg pillanatok alatt tör ránk a vihar – bár az pont kimarad, amikor elkezdene esni. De odáig is figyelemreméltó a látvány.

     

  • Károly ezzel a lírai hangvételű felvezetéssel küldte el fotóját a XXII. kerületi Arany János utcából. Megjegyezte: a ledőlt kémény (ez nem látszik a képen) két autót is magával vitt, míg a mellette lévő ház sarkát egy kidőlt fa intézte el.

    kemeny
    Fotó: Olvasónk / Károly
  • Sokkoló fotót küldött olvasónk a főváros XIV. kerületéből.

  • A szerdai vihar a felsővezetékekben és az elektromos berendezésekben jelentős károkat okozott, amelyek felszámolása és a helyreállítás csütörtökre is áthúzódik, közölte Facebook-oldalán a BKK szerdán az esti órákban.

    Jelenleg is több mint harminc vonalon vannak fennakadások a felsővezetékeket leszakító kidőlt fák és oszlopok, illetve a sok csapadék miatt. Buszok átcsoportosításával igyekeznek mindenhol biztosítani a közösségi közlekedést, de a kármentés a közutakra került akadályok és torlódások, valamint a várható újabb viharok miatt továbbra is ritkább követési időre és hosszabb menetidőre kell számítani.

    • A 3-as metró továbbra sem közlekedik a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között,
    • a 6-os (ráckevei) HÉV helyett a Közvágóhíd és Pesterzsébet-felső között pótlóbuszok közlekednek,
    • a 7-es (csepeli) vonalon fakidőlés miatt szünetel a vonatforgalom,
    • a 8-as (gödöllői) HÉV-en Mogyoród és Gödöllő között járnak pótlóbuszok, szintén fakidőlés miatt.

    Fennakadások vannak egyebek mellett az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 18-as, a 41-es, a 47-es, a 49-es, valamint a legtöbb dél-pesti villamosvonalon, a trolijáratoknál és a Dózsa György utat érintő buszoknál.

  • Emiatt nem jár az 51-es villamos.

    vezetek
    Fotó: Olvasónk / Constantin
  • Ennél már csak jobb lehet a Balaton Sound

    Szerda délután az ország nagy részére  lecsapott a vihar , ez alól a Zamárdiban rendezett Sound sem volt kivétel. 

  • Munkatársunk a Ferenc körúton járt. Vagy csónakázott.

  • arkad
    Fotó: Olvasónk / Index
  • Már több mint kétezer-négyszáz riasztást kapott a katasztrófavédelem a vihar okozta károk miatt. Budapesten egy ház összedőlt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

    Az Indexnek Kolozsi Péter, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a XX. kerületi Nagysándor József utcában található az a ház, ami teljesen összedőlt. Két ember volt az épületben, amikor ezt történt, de sikerült kimenekíteni őket, senki nem sérült meg.

    A katasztrófavédők letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják őket. Budapesten 1200, Pest megyében 500 bejelentést kaptak. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki.

  • Legalábbis ezek a fák így érezhetik Budafokon.

    fejrefa
    Fotó: Olvasónk / András
  • Ahol egyébként bokáig áll az ember a vízben.

    neplig2
    Fotó: Olvasónk / Fanny
    neplig1
    Fotó: Olvasónk / Fanny
  • Mindez Székesfehérváron történt, ahol kedden még a Gyulai István Memorial atlétikaversenyt rendezték. A fotót egy olvasónk küldte be, egy másik olvasónk szerint ez az eredeti forrása.

    szivacs
    Fotó: Erdélyi Ádám / Bregyó közi Atlétikai Központ
  • Szerda kora estig Budapesten 670 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak – írja a katasztrófavédelem közleménye alapján az MTI. Jelenleg is húsz tűzoltójármű és legénysége szivattyúzza a vizet, távolítja el a kidőlt fákat.

    A viharban számos jármű felsővezeték-rendszere is megsérült. Több troli és villamos nem közlekedik, busz- és HÉV-járatok is kiestek a forgalomból. A viharok miatt az áramszolgáltatásban is átmeneti zavarok lehetnek Pest megye és Budapest több pontján.