Lakott területen kívülre költöztetik a menekülttáborokat

2015.07.09. 14:43

A Belügyminisztérium közölte, hogy a kormánynak az a célja, hogy az eddigi, lakott területeken lévő menekülttáborokat elköltöztesse. Mint az MTI beszámolója szerint írták, a kerítés elkészültéig ideiglenes elhelyezést biztosítanak ezeknek lakott területen kívül. Arról nem szól a közlemény, hogy a táborokat mikor költöztetik el.

A döntés mögött feltehetően a debreceni menekülttáborban történt zavargás állhat. Mint ismert, június végén két férfi vallási alapú konfliktusa annyira elmérgesedett, hogy egy kb. százfős csoport kiment a táborból a Sámsoni útra: parkoló autókra támadtak, kukákat borogattak és gyújtottak fel. A debreceni önkormányzat ezután közölte, hogy 15 kamerát vásárolnak és helyeznek ki a tábor környékére. A debreceni tábor egyébként nagyon túlzsúfolt, a befogadó állomást 800 emberre tervezték, a konfliktus idején azonban 1900-an voltak benne elhelyezve. 

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága, az ECRI júniusi jelentésében nagyon komolyan elmarasztalta Magyarországot a befogadóállomásokon tapasztalható körülmények miatt. Mint írták, a létesítmények túlzsúfoltak, a higiénia és a biztonság gyors romlásnak indult. Durva a bánásmód, nincs elég mód jogi segítség vagy civil társadalmi támogatás igénybe vételére.