Határrendészek is részt vettek a több százmilliós cigarettacsempészetben

2015.07.10. 12:41

Orgazdaságért és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért egy cigarettacsempész bűnszervezet 33 tagját ítélte el nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék, írja az MTI.

A csoport tagjai 2009-2010-ben csaknem 800 ezer doboz, több mint 426 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta illegális behozatalában vettek részt.

A per elsőrendű vádlottját nyolc, a másodrendűt tíz, míg a harmadrendűt ugyancsak nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék. Huszonöten, akik között a csempészeket segítő határrendészek is voltak, két év hat hónaptól nyolc év hat hónapig tartó büntetést kaptak, további öt emberre bűnsegédi részvételért felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A bűnszervezet a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevő-készülékekkel látta el, valamint a csempészett cigaretta szállításához külföldről vásárolt autókat, amelyeket házilag átalakítottak, azokban rejtekhelyeket alakítottak ki.

A csoportba a magyar-ukrán határ közelében lévő települések lakosai közül többet bevontak, ők a szomszédos országból érkező szállítmányok útját segítették, figyelték a rendőrök és a határrendészek mozgását, és jelezték, mikor szabad az út. A figyelői tevékenységért a kisebb szerepet betöltők alkalmanként 15-20 ezer forintot kaptak.

A bűnszervezetet hét határrendész is segítette, ők közreműködtek a cigaretta magyar területre hozásában, illetve a határkörzetből történő biztonságos kijuttatásában. Tevékenységükért a dohányáru mennyiségétől függően esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől.

A határrendészek, akiket azóta elbocsátottak az állományból, nyolc év és nyolc év hat hónap közötti fegyházbüntetést kaptak.