Publicus Intézet: A többség nem építene kerítést

2015.07.11. 13:11

A magyarok 34 százaléka ért egyet a szerb-magyar kerítés felépítésével, 56 százalék inkább nem húzná fel - derül ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, június 7 és 9 között készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. 11 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.

A baloldalhoz közel álló intézet felmérése szerint 

  • a Fidesz szavazói körében többségben (60 százalék) azok, akik szerint épüljön fel a kerítés, és mindössze fele annyian vannak, akik szerint ne épüljön (31 százalék). 
  • A Jobbik szavazói is hasonlóan gondolkodnak, bár közöttük kevesebben gondolják úgy, hogy épüljön fel a kerítés. Esetükben 51 százalék támogató, és 47 százalék elutasító a kérdésben.
  • Leginkább az MSZP-s és az LMP-s szavazók gondolják úgy, hogy ne épüljön fel a kerítés (80 és 79 százalék).

A többség szerint a szerb-magyar határra tervezett kerítés inkább figyelemelterelés, és célja nem a menekültek megállítása. A megkérdezettek több mint fele (54 százalék) ért egyet az erre vonatkozó állítással, míg csupán kevesebb, mint harmaduk (30 százalék) gondolja másként.

És jöjjön még egy eredmény.

A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket. 

Mindössze a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) gondolja azt, hogy a kerítés valamennyire alkalmas lesz arra, hogy ellássa legfontosabb feladatát.

Ön felépítené a szerb-magyar kerítést?

Az intézet felmérése szerint ugyanakkor az emberek komoly problémának látják a menekültkérdést.

Az intézet ugyanis megkérdezte, hogy a magyarok kivándorlását vagy a menekültek érkezését gondolják-e nagyobb problémának.

Míg két hónapja a kivándorlást kétszer annyian gondolták súlyosabb gondnak, most már a menekültkérdés vezet. Most a kivándorlást a megkérdezettek 42 százaléka tartja a nagyobb problémának, míg 44 százalék a menekültek érkezését.