Kilakoltatnának egy 71 éves mozgáskorlátozott férfit

2015.07.12. 07:58
Egészségi állapotára hivatkozva akar kilakoltatni egy 71 éves súlyos beteg, 81 százalékos rokkant mozgáskorlátozottat a főváros VI. kerületének polgármestere.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, a Fidesz budapesti választmányának alelnöke a Magyar Szociális Fórumnak írt levelében – szakmai véleményre hivatkozva – azt állítja, hogy az egyedülálló férfi intézeti elhelyezése jobb életminőséget biztosít neki, a kilakoltatásra ítélt viszont ezt határozottan visszautasítja. A Magyar Szociális Fórum vasárnapi beszámolója szerint a 24 négyzetméteres, szobakonyhás önkormányzati bérlakásban kutyájával élő Hüvelyes Lajosnak egy héten belül ki kellene ürítenie lakását, különben kilakoltatják.

Terézváros polgármestere az egészségi állapoton kívül díjtartozással, nem rendeltetésszerű lakáshasználattal és a lakókörnyezet nyugalmának zavarásával indokolta döntését. A Magyar Szociális Fórum szerint a kilakoltatásra ítélt egyedülálló férfi még tavaly kifizette 12 801 forintos tartozását, igaz egy hónapos késéssel.

Hassay Zsófia a karbantartási kötelezettség elmulasztását érti nem rendeltetésszerű lakáshasználaton, de nem ad választ arra a kérdésre, miért indítottak kilakoltatási pert az öngondoskodásra képtelen férfi ellen, ahelyett, hogy segítettek volna neki karbantartani 24 négyzetméteres szobakonyhás önkormányzati otthonát.

A férfi 56 505 Ft nyugdíjból él. Lakását ugyan júniusban kitakarították és lomtalanították, május 26-i keltezéssel mégis újabb bírósági határozatot kapott arról, hogy 15 napon belül át kell adnia otthonát. A végrehajtást Terézváros önkormányzata remdelte el.

Az önkéntes teljesítés elmaradása esetén további eljárásra kerül sor, melynek költségei a kötelezettet terhelik

– áll Dr. Bihari Zsófia Nóra bírósági végrehajtó határozatában.

A felszólítással egyidejűleg fizetési meghagyás is érkezett Hüvelyes Lajos címére. Ebben 64 ezer Forintot követel tőle a végrehajtó az alábbi címen:

  • Végrehajtást kérőnek felmerült költség: 9500.- Ft
  • Végrehajtást kérőnek járó költségrész: 20.000.- Ft
  • Állami illeték: 5000.- Ft
  • Készkiadás: 3500.- Ft
  • MBVK általános költségátalány: 1000.- Ft
  • Jutalék: 25.000.- Ft