A Fidesz a holdudvarából ültetett embereket az Alkotmánybíróságba, na és?

DSZZS20150226105
2015.07.13. 11:14

Hosszú és alapvetően jogelméleti interjút készített a Mandiner Lenkovics Barnabással, az Alkotmánybíróság elnökével. Van azonban néhány érdekes kijelentés, amit most kiragadnék két érdekességet a beszélgetésből. 

Hogy a Fidesz saját politikai holdudvarából is beültetett néhány embert alkotmánybírói székbe? Ez igaz. De ahogy beül, onnantól kezdve alkotmánybíró és nem fideszes.

Ez az idézet még a beszélgetés elejéről származik, itt még Lenkovics védte mindenkori gránitszilárdságú alkotmánybíró becsületét, azonban később már kicsit később megengedőbb, ha úgy tetszik, diplomatikusabb, politikusibb választ adott arra, hogy megtöri-e az Ab iránti bizalmat, ha az emberek azt gondolják, hogy pártkatonák ülnek ott: 

ha valaki magára ölti a talárt, a testületbe beül és ott szavaz, akkor már a szakmai, erkölcsi, általános emberi hitele a tét, és eszerint cselekszik nagyobb súllyal. Hogy a mögötte meghúzódó politikai érvekből mit milyen mértékben vesz figyelembe, az ebben a keretben értelmezendő. Nem mondom, hogy nem érződik a változás.

Szóval valamilyen változás mégis van, Lenkovicsból azonban nem sikerült kihúzni, egész pontosan mit is ért ezalatt. Viszont további, az utóbbi időben igen aktuális érdekesség, hogy a melegházasság Európában és az USA-ban is hasít, az Ab elnöke pedig megerősíti, amiről az Index is beszámolt néhány napja

Magyarországon is lehet melegházasság.