Happy enddel végződött a görögök sorsa

2015.07.16. 17:22

Hétszáz, csempészektől lefoglalt görög teknőst (Testudo hermanni) szállított vissza eredeti élőhelyére, Nyugat-Bulgáriába a Földművelésügyi Minisztérium a Szegedi Vadasparkkal együttműködve - írja az MTI. A szállítmány kedden indult el a Szegedi Vadasparkból. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: a teknősöket tavaly szeptemberben találták meg a határőrök a tiszaszigeti átkelő közelében.

Nagyon rossz állapotban voltak, sokan elhullottak

A több mint ezer, zsákokba zsúfolt hüllő kifejezetten rossz egészségügyi állapotban volt, amikor a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába került. A szegedi gondozók mindent megtettek azért, hogy a legyengült teknősök közül minél többet megmentsenek. Az elvégzett DNS-vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a teknősök Nyugat-Bulgária görög-macedón határhoz közel eső területéről származnak.

20150710 gorogteknosok 01
Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

Jó helyre kerülnek

A legyengült állatok sikeres gyógykezelése és teleltetése után végül összesen 686 állat állt készen a több mint ezer kilométeres útra. A szállítmányt a Szegedi Vadaspark szakemberei mellett a minisztérium két munkatársa is elkísérte. A szakemberek a bolgár környezetvédelmi tárcával együttműködésben választották ki a visszatelepítésre alkalmas helyszínt.

20150710 gorogteknosok 00
Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

Az állatok új otthona ideális, teljes mértékben zavartalan terület, kiváló élőhelyet biztosít a hüllőknek. Korábban a túlzott gyűjtés miatt a görög teknős teljesen eltűnt a visszatelepítésre kijelölt területről, ezért is döntöttek úgy a bolgár szakemberek, hogy ide kerüljenek vissza az állatok. A szakemberek reményei szerint a környező hegyekben egy életképes populáció alakulhat ki.