Kétezren aggódhatnak, hogyan fizetik vissza az ösztöndíjukat

D MTI20120223746
2015.07.16. 11:10

A napokban szembesülhetett azzal sok végzett felsőoktatási hallgató, hogy vissza kell fizetnie az állami ösztöndíjat, mert nem tudta a diplomáját időre megszerezni. 

Nyugalom, utánajártunk, hogy a dolog nem minden állami hallgatóra vonatkozik. Az Oktatási Hivatal (OH) azt írta az Indexnek, hogy június-július folyamán nagyjából 2000 határozatot küldött ki. Azok kaptak ilyen levelet, akik most sikeres záróvizsgát tettek vagy abszolutóriumot szereztek, de az oklevelüket még nem szerezték meg. 

A magyar állami ösztöndíj mint konstrukció a 2012 szeptemberében vagy az után kezdett hallgatókra vonatkozik, rájuk nézve ír elő kötelezettséget a 2011-es felsőoktatási törvény.

A 2012 ősze előtt tanulmányaikat megkezdett, államilag támogatott hallgatókra tehát NEM vonatkoznak ezen kötelezettségek

- erősítette meg a hivatal.

Az OH az oklevélszerzési határidőt és a képzésben összesen igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegét közölte a kétezer hallgatóval. Tehát ezek még nem visszafizetési kötelezettséget megállapító határozatok. Ha ezt is megkapja valaki, akkor sincs minden veszve, 45 napon belül kérhet mentességet egy volt hallgató:

  • Ha a nyelvvizsga miatt nem tudott lediplomázni, akkor felfüggesztési kérelemmel élhet, így két félév haladékot kaphat a fizetés alól.
  • Mentesítést kaphat a volt hallgató akkor, ha tartósan beteg, baleset vagy szülés miatt nem tudott diplomát szerezni.
  • Mentesítést kaphatnak a volt hallgatók akkor is, ha vállalják, hogy annyi ideig dolgoznak itthon, amennyit állami ösztöndíjasként tanultak. Vagyis lényegében, ha utólag aláírják a röghöz kötést.

A kérvényekhez az Oktatási Hivatal mintákat is készített, amelyeket itt lehet letölteni.

Az OH azt mondta az Indexnek, hogy jellemzően a fizetésre kötelezettek 40-50 százaléka vállalja azt, hogy hazai munkaviszony fenntartással kiváltja a visszatérítési kötelezettséget. Vagyis az érintettek fele aláírja a röghöz kötést. Egyéb mentességi okból (szülés, gyermekek nevelése, tartós betegség stb.) 2-3 százalék kér mentességet, részletfizetést pedig nagyjából 4 százalék kér.

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy amíg nem áll fenn az adott hallgató visszafizetési kötelezettsége (és nem kapta meg az erről szóló papírt), addig fölösleges benyújtani a fizetési mentességi kérelmet. "Mivel az így benyújtott kérelem jogilag lehetetlen célra irányul, és érdemi vizsgálat nélkül elutasítjuk" - írták.