Nem gyilkolják tovább egymást a fideszesek

Nem ideális helyzetben indult a nyár a Fidesznek, a kormány rendkívüli stratégiaalkotó üléssel és személycserékkel próbált új lendületet venni. Ám a Habony–Finkelstein-féle bevándorlásellenes kampány hirtelen meghozta a sikert Orbánéknak, ami minden előzetes tervet átalakított. Csökkent a belső feszültség, a jövőtervezést és a konszolidációt elnapolták, a menekültkérdést és a gazdasági sikereinket pedig még jobban nyomják a fideszesek a nyáron.

Az utolsó pillanatban áttervezte a nyarat a kormány. Tavasszal még úgy látszott, hogy Orbán Viktor azzal találja meg a választ a hónapok óta tartó népszerűségvesztésre, hogy – Kövér László és néhány értelmiségi javaslatára – meghirdeti a konszolidáció politikáját.

Június elején azonban még a Fidesznek is váratlanul meghozta a régóta remélt sikert a bevándorlásellenes kampány.

A következő két nyári hónap, az őszi parlamenti és politikai szezon indulásáig így mégsem a konszolidációs politikáról és a jövőtervezésről fog szólni. Kormányzati forrásokból úgy tudjuk, hogy a következő témák viszik majd a kormánypártok nyári kommunikációját:  

  1. Mindenekelőtt a bevándorláskérdés. A kerítést felépíti a kormány, hétfőn el is kezdték a munkát. Mindez azt jelenti, hogy augusztusban valószínűleg már állni fog egy nagyobb szakaszon. (A legfrissebb határidő szerint november 30-ra készülhet el.) A Fidesz emellett a probléma súlyosságát hangsúlyozva azt is sulykolni igyekszik, hogy a mindennapokban miként érinti az embereket a kérdés: jó példája volt ennek, hogy a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a gazdákkal tárgyalta meg, micsoda károkat okoznak az illegális határátlépők.
  2. Felkészülés az őszi családpolitikai kampányra. Ősszel indul ugyanis a plakátokból, internetes oldalból (csalad.hu), konferenciákból álló kampány, amelynek témája a családbarát közgondolkodás erősítése, a családbarát szemléletformálás és a családpolitikai eredményekről való tájékoztatás. A fideszesek ezt előkészítve a nyáron a jövő évi költségvetés családokat támogató pontjait fogják hangsúlyozni.
  3. Sikertudatosító kampány a fideszeseknek, a felminősítés előkészítése. A görög válságra kontrázva a nyárra minden hirdetési felületen beindul egy eredménysulykoló hirdetési hadjárat is, amely főleg a Fidesz saját szavazóbázisának próbálja visszaadni a pártjába vetett hitét. A kampány mérésekre támaszkodva választotta ki azt a tizen-egynéhány kormányzati lépést, amelyet a leghitelesebben fideszes eredményként tartanak számon. Ezek fognak visszaköszönni a plakátokon és a hirdetésekben. A kormánytagok már nyilatkozataikban sem titkolják: arra számítanak, hogy a nagy hitelminősítők ősszel javítják a Magyarországról alkotott mutatóikat. „Kijár Magyarországnak a felminősítés” – mondta pár napja az InfoRádiónak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A fideszes politikusok a nyáron sokat beszélnek majd arról, hogy mennyivel jobbak a gazdaság mutatói. „Az ország első a munkanélküliség csökkentésében, a legdinamikusabban Magyarországon bővült a nők foglalkoztatása, gyakorlatilag megszűnt az infláció, tízéves csúcson a kiskereskedelmi forgalom" – állt például egy pár nappal ezelőtti Fidesz-közleményben.

Hirtelen elégedett fideszesek

A kormányban és a Fideszben jelenleg nagyon elégedettek a bevándorlási kampány alakulásával – mondták az Indexnek olyan fideszesek is, akik tavasszal még maguk is elégedetlenkedtek a kormányzati kommunikáció miatt. A Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein által előkészített kampány hosszú várakozás után júniusban tényleg meghozta a gyümölcsét.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor már januárban a Charlie Hebdo-merénylet után kiállt azzal, hogy a gazdasági bevándorlók veszélyt jelentenek. Ezután fideszes sajtótájékoztatókkal, majd februárban parlamenti vitanappal is súlyt akartak adni a kérdésnek, de az embereket és a médiát is jobban érdekelték   az időközi választások és a brókerbotrányok tavasszal. A májusban meghirdetett nemzeti konzultáció sem segített; emlékezetes, hogy júniusig mindössze 200 ezren küldték vissza a kérdőívet (a 8 millióból). 

Júniusban azonban fordult a kocka. A bevándorlókról szóló, ám egyértelműen a hazai választóknak szánt plakátkampány, a külföldről érkező képek a kamionokat megszálló menekültekről, a baloldali ellenzék ellenkampánya, a Jobbik egyetértő hallgatása, majd a szerb–magyar határon épülő kerítés bejelentése új dimenzióba helyezte a témát.

Orbánnak vagy szerencséje volt, vagy tényleg előre látta a dolgokat

– mondta az egyik megkérdezett fideszes politikus, aki szintén úgy látja, hogy a menekültkérdés látványosan a legfontosabb napirendi kérdés lett (parlamentben, médiában, közéleti beszélgetésekben), a kormány kezdeményező helyzetben találta magát, és azóta is irányítja a folyamatokat. A felmérések szerint is stabilizálni tudta a helyzetét: a Fidesz népszerűségcsökkenése megállt, előnye tetemes az ellenzéki pártok előtt.

Lenyugodtak

Az Indexnek nyilatkozó fideszesek szerint ezért változtatott a nyári tervein a kormány, és elnapolta a mostanra tervezett stratégiaalkotási és átalakítási munkát. Egy fideszes úgy fogalmazott, „hiba lenne, ha mi terelnénk el a figyelmet erről a már jól pörgő kampányról”.

Orbán Viktor a május végi ötévértékelőjén arról beszélt, hogy új korszak kezdődik a kormány, így a Fidesz életében: „nem az erő a legfontosabb mostantól, hanem a figyelem”, figyelem az emberekre, a mindennapi problémákra. 

A ötéves értékelőn elhangzott miniszterelnöki kijelentésnek a médiában nem sok visszhangja volt, a pártban azonban óriási megkönnyebbüléssel fogadták. A bevándorláskampány sikere pedig mindenkit még optimistábbá tett. Egyik forrásunk szerint Orbán – éppen a menekültkampánnyal szinkronban – pacifikálni tudta a fideszes belső viszonyokat. A tavalyi év végére és az idei tavaszra jellemző

gyilkolászás megszűnt, mindenki lenyugodott egy kicsit. 

A normalitás helyreállt, a kormány újra működőképesnek látszik kívülről is, de benne mozgó szereplők sem panaszkodnak annyit, mint előtte.

Közben javult a kormányzat külföldi megítélése is. A diplomáciai körökben mozgó fideszesek számára évek óta frusztrációt okozott, hogy a kormányzat minden kilengés ellenére is erős maradt a belpolitikában, közben folyamatos megaláztatásokat kellett elszenvednie külföldön. Ez azonban – a görögöknek is köszönhetően – szintén megváltozott. A Magyarország ellen uniós vizsgálatok lekerültek a napirendről, egyensúlyba került a kül- és belpolitika – mondta több fideszes.

Ősszel kormányátalakítás?

Június elején a kormányfő minden miniszerétől az elmúlt egy év értékelését kérte, illetve akciótervek kidolgozását a következő évek teendőiről. Lázár János pedig a következő Kormányinfón bejelentette, hogy július 3-án rendkívüli kormányzati konferenciát tartanak a 2018-ig követendő stratégiáról. (A dolog végiggondoltságát jól jelzi, hogy az időpontot is bejelentették.)

A konferenciát fideszes forrásaink a jövő szempontjából döntő jelentőségűnek tartották, és tartják most is, de a bevándorláskampány hirtelen beindulása felülírta dolgot. Lázár a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy augusztus 25-re napolták a konferenciát, amelyen mindent kormánytag részt vesz.

Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak azt is belengette június elején, hogy lecserél néhány államtitkárt. A kormány átalakítását azonban szintén elnapolta Orbán a bevándorlásügy miatt, és eddig csak Orbán Gábor adóügyi államtitkár távozása szivárgott ki. Várhatóan ősszel a kormányzati konferencia után fognak megtörténni az államtitkárcserék (erre éppen ma utalt Lázár János is), és ekkor nevezhetik ki Rogán Antalt a miniszterelnök kabinetfőnökévé. Kérdés, ez megtörténik-e, és az állítólag a lemondását is kilátásba helyező Lázár János mit lép erre.

Rogán Antal kormányzati szerepvállalása már a tavalyi választások előtt is felmerült, az NFM élére akkor mégsem ő, hanem Seszták Miklós került. Ám ha Rogán most végre valóban kormányzati pozíciót kap, Orbánnak találnia kell a helyére egy új frakcióvezetőt.

Karaktert keres Orbán Rogán helyére

Rogánnak a frakció élén végzett munkáját a fideszes képviselők vegyesen ítélik meg. Támogatói elsősorban menedzseri hozzáállását, hatékonyságát emelik ki, kritikusai viszont azt vetik szemére, nem figyel oda eléggé a képviselőkre, akik így ügyes-bajos dolgaikkal továbbra is Lázár Jánoshoz fordulnak. További feszültséget jelent, hogy az elmúlt évben a Rogánhoz vagy éppen a hozzá közel álló Andy Vajnához és Habony Árpádhoz kötődő botrányok miatt a mezei Fidesz-képviselőknek nemcsak a parlament folyosóin a kamerák előtt, de odahaza a választókerületeikben is rendre magyarázkodniuk kellett. „És ilyenkor el kell magyaráznunk, hogy Habony és Vajna nem a Fidesz" – mondja az egyik képviselő, aki többekhez hasonlóan nem érti, Orbán miért „emeli föl” a frakcióvezetőt. Ahogy az is hozzátartozik az összképhez, hogy Rogán már így is sok olyan dologgal foglalkozik, ami túlmutat a frakción.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, többen is esélyesek a frakcióvezetői posztra. Döntés még nem született, forrásaink szerint a miniszterelnök elsősorban karakterekben és nem személyekben gondolkozik. Tehát az elsődleges szempont az, hogy a ciklus második felében milyen stílusú kormányzást képzel el a miniszterelnök, és ehhez milyen figura passzolna a leginkább. 

Ha Navracsics Tibor után ismét az intellektuálisabb vonalat erősítené meg a kormányfő, Gulyás Gergely kaphatja a posztot. Vele szemben ugyanakkor többen kifogásként hozták fel a törvényalkotás folyamatába gyakran becsúszó hibákat, és azt is, hogy túl elméleti ember, aki nem tud megfelelően bánni – jórészt idősebb – frakciótársaival.

Ha Orbán inkább a Fidesz régi hagyományaival való folytonosságot akarja hangsúlyozni, Kósa Lajos tűnik a legnépszerűbb és legbiztonságosabb választásnak, ő ráadásul már egy éve vár valamilyen komolyabb feladatra. Szóba került még Németh Szilárd rezsibiztos neve is, akivel a párt plebejusabb arcélét lehetne megerősíteni, ám az ő előléptetését több forrásunk is komolytalannak nevezte. A döntést a Rogán–Lázár-ellentét is befolyásolhatja, ugyanis Rogán a hírek szerint Gulyás Gergelyt látná szívesen utódjaként, akit viszont nem lenne egyszerű elfogadtatni a frakció inkább Lázárhoz húzó többségével.