Tényleg nyomoznak az Elios Zrt. ügyében

2015.07.20. 13:25

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője még februárban fordult az EU csalás elleni hivatalához (OLAF) Orbán Viktor veje, Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt. Tiborcz István tulajdonában álló  Elios Zrt. ugyanis korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére.

A brüsszeli testület megerősítette, hogy belejelentésünkre hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben - áll a DK-s politikus közleményében. 

Az Index még márciusban írta meg, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomozást indított az Elios Innovatív Zrt. négy közbeszerzési ügyében. A hír azért keltett nagy feltűnést, mert a cég akkoriban még Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonában volt. Az ORFK tájékoztatása szerint a nyomozás "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával indult.

A miniszterelnök családjának és barátainak hirtelen gyarapodása már Európában is szemet szúr. Látható, hogy Orbán Viktor családja és baráti köre nem saját lábon áll, hanem uniós forrásokból tömik zsebeiket. A mai Magyarországon csak keveseknek sikerülhet, hogy két év alatt a nulláról sokmilliárdos vállalatot építsenek fel.

A DK szerint megengedhetetlen, hogy az európai fejlesztési pénzek milliárdjai a miniszterelnök családjánál landoljanak. Várjuk az OLAF vizsgálatának eredményét a Fidesz korrupt közbeszerzési pályázatairól, mivel az uniós átvilágítás több, a miniszterelnökhöz köthető korrupciós botrányra deríthet fényt. A most indított átfogó brüsszeli vizsgálat felderítheti az Orbán-család mesébe illő gazdagodásának részleteit.