Újabb táborhelyet talált a kormány

000 DV2072276
2015.07.21. 08:36

Nagybaracska és Nagyfa mellett épül meg hamarosan az első olyan sátortábor, ahol a hazánkba illegálisan érkező migránsokat helyezik el – tudta meg a kormányközeli Napi Gazdaság. A kormány ígérete szerint "komfortos körülmények" lesznek majd - például a tisztálkodással sem lesz gond. Közelebbit azonban még nem lehet tudni, és azért érdemes elképzelni, mennyire lehet januárban komfortos egy sátor a szinte kizárólag meleg éghajlatról érkezettek számára.

Ahogy arról mi is írtunk, Nagyfát már korábban is kiszemelte a kormány, de Nagybaracskáról eddig még nem esett szó.  Sátrat egyébként már Bicskén is vertek, ugyanis a befogadóállomás teljesen megtelt. A kormány egyébként tudatában van annak, hogy tervei az uniós szabályzásba ütközhetnek, de eltökélt, hogy Brüsszellel megvívja az esetleges ütközeteket. A határsértők növekvő száma mellett az EU előtt erős érv lehet, hogy az osztrákok is sátorokban kényszerülnek elszállásolni menekültjeik egy részét. 

A kitelepítések terve egyébként onnan ered, hogy Orbán Viktor májusi debreceni látogatása során váratlanul bejelentette, hogy a debreceni menekülttábort a lakott területen kívülre fogják átköltöztetni, ekkor hangzott el a következő cizellált szakpolitikai hitvallás is:

Azt akarjuk, hogy ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!

A miniszterelnök ötletét azóta a Belügyminisztérium továbbfejlesztette: a múlt héten már azt mondták, minden mostani menekülttábort bezárnak, azaz kitelepítenek.

Sorra dőlnek a határsértés-rekordok

1270 határsértőt – köztük 253 gyermeket – tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén hétfőn.

Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn összesen 1498 embert fogtak el a rendőrök.

– írta az MTI. A legnagyobb csoportra a megszokott helyen, Mórahalom közelében bukkantak rá, ott 65 afgán, öt szír, három bangladesi, két togói, négy kameruni, 18 kongói, hat iráni és két nigériai állampolgár próbálkozott a zöldhatáron. A csaknem másfél ezres napi adattal megint megdőlt az 1301 fős napi határsértésrekord – ami egyébként szombat óta volt érvényben