A Balaton már alig hűsít: 29 fokos

D  VG20150707020
2015.07.22. 06:48

Már kora reggel elviselhetetlen a hőség, már hajnalban folyik a víz az emberekről a buszon. Nem is meglepő, hogy az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

De a hőség mértékét sokkal jobban jelzi a következő adat.

A Balaton vize Siófoknál 29, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.

Szóval a Balaton mellett nyaralók találjanak ki valami más kifejezést a pocsolya helyett, mert még ennél is langyosabb lehet Balaton vize. Ha így folytatódik, lassan olyan meleg lesz a Balaton, mint a Dagály strandon a középső, nyugdíjas hölgyek által igen kedvelt medence.

Nagyon apad a Velencei-tó, fel kell tölteni

A Velencei-tó vízállása az optimális vízszint alá került, ezért a Pátkai- és a Zámolyi-tározóból szerdán megkezdődött a vízpótlás - közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A Velencei-tó vízállása hétfőn +140 centiméter volt, ami 15 centiméterrel maradt el az erre az időszakra előírt optimális vízszinttől. A Pátkai-tározó vízszintje ugyanezen a napon +622, míg a Zámolyi-tározó vízállása +456 centiméter volt – tették hozzá. (A vízállást az eddig mért legkisebb vízszinthez viszonyítják.) 

A vízpótlás célja a Velencei-tó apadásának mérséklése a nyári idegenforgalmi időszakban, illetve a tó vízállásának az időszakra előírt vízszint közelében történő tartása. A vízpótlás idején - várhatóan augusztus 25-ig – a Császár-víz melletti, Kisfaludot Dinnyéssel összekötő kerékpárút nem vagy csak korlátozottan lesz használható.

Márpedig a hőség folytatódik. Az országos tisztifőorvos a múlt péntektől elrendelt hőségriadót hétfőn péntek éjfélig meghosszabbította.

A meteorológiai szolgálat szerda hajnali, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írták: a középhőmérséklet az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok felett alakul. Az UV-sugárzás is nagyon erős lehet, akár a 7,7-es értéket is elérheti, azaz a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Az előrejelzés szerint szerdán az ország nagy részén napos idő várható. Az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 33-37 fok között alakul. Késő este általában 25-30 fok lehet.