Az államtitkárnak a nándorfehérvári diadalról is a bevándorlók jutnak az eszébe

2015.07.22. 13:47 Módosítva: 2015.07.22. 14:40
A nándorfehérvári diadalra emlékezve magunkat és egész Európát emlékeztetni kell arra, hogy Magyarország már évszázadokkal ezelőtt is nemcsak része, hanem védelmezője is volt Európának – mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerdán, Budapesten. Innentől csak egy kis lépés volt eljutni a bevándorlókig. Ünnepi beszéd 2015 nyarán.

A Honvédelmi Minisztérium  Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott központi ünnepség déli harangszó elhangzása után kezdődött. Az MTI részletesen beszámolt Hoppál Péter beszédéről, amely nem pusztán a múlton merengett, hanem aktualizált is rendesen.

Hoppál Péter először  ahogy az egy ilyen ünnepi beszédben elvárható  felidézte Európa-szerte a déli harangszóval emlékezünk arra, hogy 1456-ban Nándorfehérvárnál, a mai Belgrád területén a keresztes seregeknek élükön Hunyadi Jánossal és Kapisztrán Szent Jánossal sikerült visszaverniük a többszörös túlerővel rendelkező oszmán sereget.

Az Oszmán Birodalom csaknem hét évtizedre megtorpant, és a keresztény Európának volt ideje felkészülni a támadás következő hullámaira – mondta az államtitkár.

Aztán jött egy elsőre nehezen értelmezhető kijelentés:

Magyarország Európa szívében nyugat, kelet, dél és észak találkozási pontja.

A kelet számára a nyugat kapuja, a nyugat számára pedig egy olyan szövetséges, amely a keletet is jól ismeri. A kultúrák keresztfolyosóján állva is legendás szabadságvágyunk, és ennek köszönhető, hogy van nemzeti nyelvünk, saját szokásaink, kultúránk – emelte ki az államtitkár.

Hoppál Péter beszédében utalva az illegális bevándorlás problémájára korunk szomorú aktualitásának nevezte, hogy egy ország és egy földrész kapui nem állhatnak őrizetlenül. Az államtitkár kiemelte: a történelem során többször megtudhattuk: „ha mi nem védjük meg magunkat, senki nem teszi meg helyettünk”. 

Hoppál szerint egy kormányzat saját állampolgáraiért felelős, és 2015-ben is az ő érdekeiket kell szem előtt tartania. 

És innentől jött a mostani kormányzati kommunikáció

A kormány nem engedheti meg, hogy a jobb gazdasági helyzet reményében ideérkezők, elvegyék a munkahelyeket, veszélyeztessék az emberek biztonságát, és elvegyék a fejlettebb állam javait, miközben integrálódni, magyarrá, európaivá nem kívánnak válni – emelte ki Hoppál Péter.

Amúgy a nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-es országgyűlési határozati javaslat rendelkezett.