Ha embercsempészről van szó, gyorsan megy az ítélkezés

2015.07.22. 09:19

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi ügyészség embercsempészés bűntette miatt – gyorsított eljárásban – bíróság elé állított egy szerb állampolgárságú férfit, aki pár héttel ezelőtt anyagi ellenszolgáltatás fejében összesen tíz szír, illetve iraki állampolgárt próbált a magyar-osztrák határon átcsempészni - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vád szerint a szerb férfi 2015. június 29-én a szerb-magyar határ magyar oldalán gépkocsival felvette a Magyarország területére érvényes úti okmányok nélkül, a határellenőrzést megkerülve érkezett szír és iraki állampolgárokat, és elindult velük a magyar-osztrák határ irányába azért, hogy összesen 300 euró ellenében segítséget nyújtson nekik a határ jogellenes átlépéséhez.

A sofőrt és utasait azonban útközben, az M0 autóút Budapest, XXII. kerületéhez tartozó szakaszánál a közúti ellenőrzést végző rendőrök igazoltatták, és az autóban utazó összesen tíz szír és iraki utas jogszerű magyarországi tartózkodását nem tudta igazolni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozás eredményeként a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a szerb elkövetőt gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a Budai Központi Kerületi Bíróság váddal egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és ezért őt 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős. A bíróság az eljáró ügyész indítványára a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

A férfit tehát június 29-én fogták el, és már el is ítélték.