Az igazgatóválasztás miatt tüntettek a tatabányai Bárdos Gimnázium diákjai

2015.07.24. 14:14

A nyári szünet kellős közepén, csütörtökön este nagyrészt diákok és szülők tartottak tüntetést Tatabányán, miután a Bárdos László Gimnázium élére a tantestület és a diákönkormányzat véleményével ellentétben a köznevelési államtitkár az eddigi igazgatót nevezte ki újabb öt évre. Az igazgató a tatabányai képviselő-testület Fidesz–KDNP-s képviselője.

Demonstráció a Bárdos előtt
Demonstráció a Bárdos előtt
Fotó: Olvasónk, Tamás

Az iskola előtt tartott demonstráción mintegy nyolcvanan vettek részt. Mint elhangzott: hiába szavaztak a tanárok és a diákok, az igazgató kinevezésében a politika döntött. A tüntetők szerint semmibe vették a tanárok és a diákok véleményét.   

A gimnáziumot 2010 óta Pleier Tamás vezeti, aki 2002 óta a megyei jogú város önkormányzatának fideszes képviselője. Az igazgató tavaly novemberben azt kezdeményezte a tantestületnél, hogy pályáztatás nélkül járuljanak hozzá újabb ötéves megbízatásához. Az erről tartott titkos szavazáson azonban ezt a tantestület 32:16 arányban elutasította, ezért pályázatot írtak ki.

A pályázaton Pleier Tamás és az iskola egy tanára, Nagy Tamás indult. Nagy korábban igazgató-helyettes volt Pleier mellett, de a vezetővel szembeni tiltakozásként tisztségéről két évvel ezelőtt lemondott. Ahogy a jogszabályok előírják, a pályázatokról ki kellett kérni az érintettek véleményét.

A választást előkészítő háromfős bizottság élére Pleier Tamás javaslatára mostani helyettesét bízta meg a tanestület.  A tantestület az ilyenkor megszokott módon mindkét pályázatot támogatta. A háromfős Intézményi Tanács nem akarta véleményezni a pályázatokat, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei szervezete és az iskolát fenntartó Klebelsberg-központ véleménye pedig nem vált ismertté.

A tatabányai önkormányzat elébe ment az iskolai véleményezésnek, és május 21-én 11 igen és 1 tartózkodás mellett Pleiert támogatta. Nagy Tamást 1 képviselő támogatta, 11-en tartózkodtak. Nagy Tamást az ülésre nem hívták, míg Pleier képviselőként végig jelen volt, kivéve a szavazás idején. A városi televízió hírműsorában Nagy Tamás mint pályázó neve el sem hangzott.

A szülői szervezet a „szokásjognak” megfelelően mindkét pályázót támogatta, egy tanár azonban át akarta írni a diákönkormányzat által készített véleményt. A diákönkormányzat eredetileg 92 százalékban támogatta Nagy Tamást, de a diákönkormányzatot segítő tanár azt javasolta nekik, hogy a végleges szövegben az legyen, hogy mindkét pályázatot támogatják a diákok.

A diákönkormányzat ezt a verziót azonban nem volt hajlandó aláírni. Amikor Nagy Tamás közbelépett, és a helyi Kliknél is érdeklődött az ügyben, hosszú toporgás után mégiscsak megszülethetett a diákok eredetileg tervezett véleménye.  A diákönkormányzat 23 igen és 2 tartózkodás mellett Nagy pályázatát támogatta, Pleierét 19 nem és 6 tartózkodás mellett elutasította.  

A május 28-án tartott iskolai véleményező értekezleten a nevelőtestület 72:42 százalékban Nagy Tamást támogatta, az alkalmazotti értekezlet pedig 65:41 százalékban (voltak, akik mindkét pályázót támogatták). Az iskolai vélemények ismeretében szülők, tanárok és diákok közel nyolcvan levelet írtak a fenntartónak, politikusoknak és helyi vezetőkhöz, melyekben azt kérték, vegyék figyelembe a döntésnél a szakmai és iskolai véleményt. 

Mindezek ellenére Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár az emberi erőforrások miniszterének képviseletében július 3-án Pleier Tamást nevezte ki újabb öt évre az iskola élére.

Fotó: Olvasónk, Tamás

Az eljárási visszásságok miatt Nagy Tamást fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

Az ügyben mindenképpen szerettük volna megszólaltatni Pleier Tamást is, de hiába kerestük többször a mobilján és otthoni számán, nem sikerült elérni.

Czunyiné Bertalan Judit az Indexnek adott interjújában azt mondta: több mint háromszáz iskolaigazgatói pályázatot kellett megújítani, ezek közül csak két-háromnál voltak problémák. Az államtitkár szerint az iskolaigazgató-választásoknál néhány helyen szekértáborok alakulnak, sok érzelmi motívum is befolyásolja a kiválasztási folyamatot. Vitás esetekben az ő illetékessége a döntés meghozatala.