Orbán Tusványoson: A baloldal azért nem szereti a magyarokat, mert magyarok

Vége
MG 8896
2015.07.25. 08:35
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Másfél órával Orbán beszédének kezdése előtt már nagy volt a sündörgés a tusványosi focipákyán. A nagyszínpad előtti ülőhelyeket kipakolták, az idősebb közönség lényegében az összeset elfoglalta. A tűző nap sem zavarja őket, a lényeg, hogy az első sorból lássák a fesztivál fő fellépőjét.

  • A Fidesz-KDNP ahhoz képest visszafogott létszámmal képviselteti magát, hogy a nagyobbik kormánypárt házi fesztiváljáról van szó: a fapados székekre helyezett névtáblák szerint itt lesz Semjén Zsolt, Varga Mihány, Martonyi János, Rétvári Bence, Gulyás Gergely és Rogán Antal. Bármint is mond Orbán, ők is biztosan meg fognak izzadni, ugyanis a díszvendégeknek is a napon szorítottak helyet. Reméljük bekenik magukat napolajjal, mert félő, hogy le fognak égni.

  • Ha esetleg valaki össze lenne zavarodva, akkor most megtudhatja az igazságot: 

    mindkét időpontban egyszerre,

    ugyanis a romániai Tusnádfürdő a kelet-európai időzónához tartozik, ahol nyáron bizonys előre kell állítani az órát. Tehát a beszéd helyi idő szerint 10:30-kor, magyar idő szerint 9:30-kor kezdődik. Ez tehát azt jelenti, hogy nem csak egy államhatár, hanem jelenleg még egy időzóna-határ is kettévágja a kárpát-medencei magyarságot.

  • A miniszterelnök tegnap ezzel a Facebook-fotóval tudatta 339 ezer követőjével és a világgal, hogy otthon van, és utóbbi most nem Felcsútot jelenti.

    Erdélyben, otthon.

    Posted by Orbán Viktor on 2015. július 24.


    Érdemes figyelni a részletekre is:

    • A képaláírás. Orbán Viktor Székesfehérváron született, Felcsúton van háza, Budapesten él, úgyhogy ne értsük félre, az „Erdélyben, otthon″ elég erős politikai üzenet.
    • A butatelefon az asztalon. Még a 2010-es kampányban szivárgott ki az a felvétel, melyen Kubatov Gábor pártigazgató főnökén viccelődött, miszerint Orbán nem igazán ért a számítástechnikához, de már sokat léptek előre, mert sms-t tud fogadni-küldeni, és tudja, mi a fax és az e-mail közötti különbség.
    • A háttér. Szépen világítanak azok a LED-lámpák, csak kissé pikáns az időzítés.
    • Az ing. Igen, ez bizony ugyanaz, mint tavaly, szóval teljesen nyilvánvaló, hogy Orbánnak van egy külön erre a célra tartogatott, csíkos és gallér nélküli tusnádozó inge. Kíváncsian várjuk, a mai beszédre mit vesz fel, és nagyon szurkolunk, hogy a miniszterelnök a kedvenc kék-fehér-piros csíkos inge mellett döntsön!
  • Az asszony nem ember, a sör nem ital, és a medve nem játék

    – mondta kedélyesen a Tusnádfürdői Szabadegyetem nyitóbeszélgetésén Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának elnöke. A Transindex kérdésére Németh rögtön meg is magyarázta, hogy nem úgy gondolta, hanem: 

    Ez nem azt jelenti, hogy ne tekintenék egyenrangúaknak a székelyek az asszonyokat, hanem van az asszony és van az ember, mindegyiküknek van az életben egy jól elfoglalt helye, és ez a fajta székely megközelítés része a közgondolkodásnak, mint ahogy az is, hogy a medve nem játék, és hogy a sör az nem ital, mert a pálinka az igazi ital.

    Mert így már rögtön sokkal jobb. Köszönjük!

  • A miniszterelnök manapság minden évben Erdélyben gyújtja be az ideológiai rakétákat, de ez nem volt mindig így, korábban sokkal konkrétabb üzenetei is voltak. A kétezres évek elején a bálványosi fellépések még szorosabban kötődtek a határon túli politika problémáihoz, 2004-ben például az erdélyi autonómiatörekvéstől tette függővé Románia EU-csatlakozásának támogatását.


    Amit utána persze a határon túli magyar politikai elittel együtt szép csöndben elfelejtett.

    A tavaszi helyhatósági választást Orbán nem nevezte függetlennek és szabadnak. "Olyan ország nem lehet az Európai Unió tagja, ahol nincs demokrácia" - fogalmazott a pártelnök. Az anyaországi magyaroknak különösen nagy a felelőssége Románia EU felvételével kapcsolatban, mert Magyarország a Romániához legközelebbi tagország. (2004)

  • A VIP-vendégekkel ellentétben a sajtósoknak arany életük van: árnyékból élvezhetik a parádét. Az egyik román újságíró arról kérdezgeti a többieket, hogy vajon a miniszterelnök-helyettes lovon fog-e érkezni? Mert hogy egyszer már belovagolt Erdélybe, nehéz lenne elfelejteni a pillanatot.

  • 2005-től 2008-ig Orbán tusnádfürdői szerepléseikor is folyamatosan nyomás alatt tartotta Gyurcsány Ferenc baloldali kormányait, és beszédei is erősen kötődtek a napi politikához és politikai ellenfeleihez.

    • 2005-ben arról értekezett, hogy a baloldal amikor csak teheti, ráront nemzetére:

      „A baloldal amikor csak teheti, ráront saját nemzetére, így tesz a mostani magyarországi baloldal is, amelynek a jövőben nemzeti fordulatot kell végrehajtania."
    • 2006-os kudarca után előrehozott választások belengetésével akarta felrázni táborát.
    • 2007-ben pedig az éppen akkor döcögő reformok ellen szólalt fel.
  • A tusványosi találkozó kívánságfala egy egészen érdekes mélységét mutatja meg a szabadegyetemre összetoborzott jobboldali fiataloknak, mert hát ki feltételezte volna, hogy olyan dolgokra vágynak, mint:

    • egy jó pina
    • egy dugás
    • egy szopás
    • hányásmentes napok
    • sok erotika
    • és egy MILF
  • Orbánnak 2009–2010-től sikerült igazán megtalálnia a tusványosi profilját: ő lett a nemzeti orákulum. Orbán itteni kinyilatkoztatásai ugyanis nem kizárólag racionális jellegűek, mindig van egyfajta spirituális karakterük. A hit fókusza a nemzet, illetve az azt körülvevő – legtöbbször fenyegető – világ. 2010-től Orbán tusványosi orákulumként az európai civilizáció meggyengüléséről, a Nyugat alkonyáról kezdett el beszélni, és a hanyatló civilizációval szemben határozta meg politikai elveit. 

    Az orákulum egy igazi közép-európai szerep, a politizáló közvélemény egy meghatározó része igényli az efféle ideológiai kinyilatkoztatásokat és az azokat követő ideológiai csatákat. Orbán ügyesen használja a provokációt saját tekintélyének növelésére. A tusványosihoz hasonló beszédeivel borítékolható egy akkora hazai és nemzetközi visszhang, hogy az már mennyiségében is sugallja a magyar közvélemény felé: valami világviszonylatban is jelentős dolog történt.

  • Vannak, akik a tegnap esti buliban úgy odarakták magukat, hogy még helyi idő szerint reggel nyolckor sem sikerült leállni. Nem mintha le kellene! Mindenesetre vannak páran, akik még pityókásan szédelegnek, mások az utolsó söröket szopogatják. Egy ilyen afterező társaság a Quimby egyik frontembere, Varga Livius köré csoportosul, és nemcsak a gyógysöreiket, a zenész szavait is isszák!

  • A parlament külügyi bizottságának elnöke lesz a beszélgetés moderátora, hosszan köszönt mindenkit a helyi polgármestertől a magyar kormány megjelent tagjain át a határon túli magyar szervezetek vezetőiig, most éppen az erdélyi szervezetek képviselőit sorolja.

  • A Fidesz frakcióvezetője kimaradt a felsorolásból, de Németh Zsolt bepótolja. Most 25. éves a rendezvény, Orbán Viktor és Tőkés László pedig 25. éve ott vannak. Tusványos alapítóiként is szeretném őket köszönteni - mondja Németh. 

  • Az egész világ megtanulta Tusnádfürdő nevét, a tavalyi beszéd nemzetközi karriert futott be, és ebben elévülhetetlen érdeme volt a miniszterelnök úrnak - poénkodik egyet Németh Zsolt.

    És hát igen, kétségtelenül Orbán Viktor tavalyi beszéde ütött a legnagyobbat, nem csak a Tusnádfürdőn, hanem az általa bárhol és bármikor elmondottak közül. A beszéd lényege nagyjából az volt, szakítani kell a liberális társadalomszervezési elvekkel, liberális állam helyett nemzeti államot kell szervezni, ami nem egyének halmaza, hanem valamiféle erős közösség.

    Ezek voltak a főbb gondolatok, szó szerint idézve:

    „Megkeressük, megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban.”

    „Azt várják el a magyar polgárok a magyar vezetőktől, hogy találják meg, dolgozzák ki, kovácsolják ki azt az új magyar államszerveződést, amely a liberális állam és a liberális demokrácia korszaka után – persze a kereszténység, a szabadság, az emberi jogok értékeit tiszteletben tartva – ismét versenyképessé teszi a magyar közösséget.”

    „A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni, sőt építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, és hozhatnék még néhányat, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő sajátos, nemzeti megközelítést tartalmaz.”


    A beszédnek elképesztő nemzetközi karrierje lett, világlapok és két amerikai elnök – Bill Clinton és Barack Obama – is utalt rá, a reakciókat ez a Wikipédia-oldal szedte össze. A nyugat-európai és amerikai értelmezése a tavalyi beszédnek nagyjából az volt, hogy Orbán Viktor Kína és Oroszország, illetve más tekintélyelvű fél-demokráciák és autoritárius rezsimek mintájára akarja átszervezni az országot.

  • Fájlalja a román oldal távolmaradását az utóbbi években, akik "ellenérdekelteknek mutatkoznak közös dolgaink rendezésében és a magyar ügy rendezésében", és azokét, akik "magyar létükre" a "magyar nemzetpolitika ellentáboraként szerveződnek, vagy szervezkednek" ellenünk, mármint a magyarok ellen, utal félreérthetetlenül a magyar baloldalra Tőkés László. Ennek is hagyománya van itt Tusnádfürdőn, Orbán Viktor pár évvel ezelőtt itt beszélt arról, hogy a baloldal ráront nemzetére.

  • Apró érdekesség, hogy eltűnt az illiberális a tavalyi Orbán-beszéd angol fordításából

    Tavaly a 444.hu vette észre, hogy a beszéd angol feliratos verziójából eltűnt az "illiberális" kifejezés, és több helyen is finomítottak a fordításon. Részletek erre.

  • Ettől most megkímélnénk olvasóinkat, legyen elég az, hogy nekem hallgatnom kell. Úgy kell elképzelni a beszédet, mint egy prédikációt megfűszerezve durvább Kövér László-idézetekkel, ahol az "Izrael népéhez szóló intő szava" és az "újkori népvándorlás, sőt invázió"-szókapcsolatok váltják egymást.

  • Talán emlékeznek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tavaly nyári beszédére...

    Még egy kicsit az illiberális államozásra visszatérve: az amerikai szenátusban Tom Malinowski, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára pont múlt héten idézte fel a magyar miniszterelnök tavalyi tusnádfürdői illiberális államozását, és hát abban sem volt sok köszönet. Az emberi jogok helyzetéről szóló meghallgatáson a civilek vegzálásáról és az információhoz való hozzáférés korlátozásáról is beszét, az orbáni illiberális Magyarországot meg Kambodzsával, Etiópiával és Azerbajdzsánnal említette egy sorban.


    Ilyeneket mondott:

    „Sajnos világszerte számos ország, Kambodzsától Etiópián át Azerbajdzsánig igyekezett az Oroszországra és Kínára jellemző elnyomó politika példáját követni. Ezek az országok olyan törvényeket hoztak, melyek ellehetetlenítik a civil szervezetek működését és korlátozzák az információhoz való hozzáférést az interneten és más médiákban. Talán emlékeznek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tavaly nyári beszédére, amikor kifejezte azon szándékát, hogy az orosz és kínai példát követve egy illiberális államot akar építeni. Amikor az autoritárius vezetőktől saját hazájukban és külföldön is egy átlátható és elszámoltatható kormányzást kérnek számon egyetemes értékek és nemzetközi törvények alapján, azoknak kapóra jön, hogy alternatív modellekre mutogathatnak, melyeket olyan befolyásos nagyhatalmak képviselnek és propagálnak, mint Oroszország és Kína."

  • Igen, ezt kérdezi a református püspök, EP-képviselő Orbán Viktorral az oldalán, majd megadja a választ:

    Valóban, annak nincs helye, hogy pártpolitikát folytasson, de tenni kell azt, amit reája rótt az Isten


    Majd nem sokkal később az alábbi kifejezéseket fűzi pár bibliai utalásba:

    zsákmányszerző posztkommunizmus és balliberalizmus


    Úgyhogy Tőkés László végülis elég konkrétan megválaszolta saját magának a kérdést, majd még egy Népszabadság-publicisztikát is idéz, melyben az erdélyi szerző Orbán Viktort támadta. 


    Tőkés megvédi természetesen.

  • Habony Árpád egyik munkatársától úgy tudjuk, a miniszterelnök most is be fogja gyújtani a rakétákat, és egy olyan beszédet fog tartani, ami hónapokra meghatározhatja a politikai közbeszédet itthon, és a Magyarországról szóló külföldi diskurzust is befolyásolhatja.


    Forrásunk szerint biztosra vehető, hogy Orbán „a legmélyebb gondolatait fogja megosztani a hallgatósággal”, és olyat fog mondani, amit abban a formában még szűk körű beszélgetéseken sem fogalmazott meg.


    Habony munkatársa szerint bár konkrétan nem lehet tudni, mivel készül a miniszterelnök, nagyon valószínűsíthető, hogy „az európai civilizáció jövőjéről fog beszélni”, ami Orbán szerint összefügg „korunk legfontosabb sorskérdésével, a migrációval”. 

  • Az M1 természetesen elejétől végéig adja a beszédet, itt található a stream.

  • És felkonferálja Orbánt.

  • Külön is köszöntöm a székely zászlókat, örülök, hogy együtt lehetünk - mondja.

  • Orbán nem talált olyat, ami versenyképes inzultus lehetne a politikai mainstream követőinek a tavalyi beszéde után. Nem szabad túlzásba vinni a brazilos cseleket, mert az ember a végén még elbotlik a saját lábában, folytatja, és hozzáteszi, Tőkés sem mindig tudja őt követni. 

  • Keményen kezd a miniszterelnök. Retorikai kérdéshalmazzal jön elő, azt kérdezi, ki gondolta volna, hogy

    • az USA lehallgatja a német poltiikai vezetőket, ez kiderül, és nem szakad le az ég,
    • hogy mi európaiak úgy teszünk, mintha mi sem történt volna, és folytatjuk a szabadkereskedelmi tárgyalásokat azzal a féllel, aki előbb ismeri az álláspontunkat, mint saját magunk,
    • hogy amerikai fegyvereket telepítenek közép-eruópába, és a magyar parlamentnek az okoz fejtörést, beálljunk-e a sorba,
    • hogy Magyarország lesz a második leggyorsabban növekvő gazdaság az Unióban.
    Orbán retorikai kérdéshalmazzal jön elő
  • Az Európai Unió úgy, ahogy van, önmagában egy nagyszerű siker. Béke, fejlődés és jólét.

    - mondja Orbán, hozzátéve, hogy az egységesülő Európa előtt ugyan az amerikaiak és az oroszok döntötték el sorsunkat, de az EU mégis siker, 2008 óta is az. 

  • Mindjárt megtudjuk! Orbán szerint az Észak-Afrikai államok védték Európát korábba az igazi veszélytől, mely "Afrika mélységeiből" érkezett, és Észak-Afrika ma már nem tudja megvédeni Európát az "irdatlan néptömegektől". Orbán egyetért azzal, amit Nicolas Sarkozy mondott nemrég, hogy a mostani népvándorlás csak a kezdet. Több mint egymilliárd embernek nem lesz vize, élelme, és el fognak indulni valamerre, idézi tovább egyetértően Sarkozyt a miniszterelnök. A tét Európa jövője, "felismerhetetlenségig történő megváltozása". Nem az a kérdés, hogy milyen Európában akarnak élni a magyarok, hanem lesz-e az az Európa, ami ma létezik. Még az is elhangzik, hogy

    szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna.

  • A baloldal örül, hogy a népvándorlás eszkalálódása fellazíthatja a nemzeti kereteket, és ezzel a baloldal el tudja érni történelmi célját, riogat egyet Orbán. Miközben a baloldal uszított a határon túli magyarok ellen 2004 decemberében, most keblére ölelné a bevándorlókat:

    Ezek az emberek, ezek a politikusok egész egyszerűen nem szeretik a magyarokat, és azért nem szeretik őket, mert magyarok.

  • Olyanok lennénk, mint egy nagy menekülttábor, afféle közép-európai Marseille

    - mármint akkor, ha a baloldal került volna hatalomra az előző választásokon. Orbán visszautal Németh Zsolt szakállas poénjára: nem csak a medve nem játék, a parlamenti választás sem az.

    Orbán: A baloldal nem szereti a magyarokat, azért, mert magyarok
  • Európa egy ideológiai rögeszmévé vált, mondja Orbán, és amit a magyarok csinálnak, "kétségtelenül sikeres", de erősíti a nemzetállami szuverenitást, ezért kárhoztatják Brüsszelből. És ez a bajuk a görögökkel is, teszi hozzá. Pedig Európa nem tudja megvédeni még saját határait sem, nincsenek határőrei, mégis egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államokat akar létrehozni, a nemzeti önrendelkezés kárára.