Ki adott engedélyt Mészáros Lőrincnek, hogy Puskás nevével árulja a baconjét?

2015.07.27. 08:41 Módosítva: 2015.07.27. 08:47
2013-ban húsz tonna Puskás bacont vásárolt Kiss Szilárd cége Mészáros Lőrincétől. Az akkor még szabadlábon lévő miniszteri megbízott maga büszkélkedett a Heti Válaszban azzal, hogy Paprika nevű bolthálózata is árulja a Puskás bacont. Igen ám, csakhogy a Puskás név használatához engedélyre van szükség. Mészáros Lőrinc felesége most tagadja, hogy ők jelen lennének Puskás bacon nevű termékkel Oroszországban, a Puskás Intézet igazgatója pedig nem akarja elárulni, mi van a jogokkal.

A vesztegetéssel vádolt, előzetesben ülő egykori agrárattaséról, Kiss Szilárdról szóló sorozatunk előző részében arról írtunk: Kissnek Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel nem csak egy közös cége volt, de Kiss egyik orosz vállalata nagy tételben vásárolt szalonnát Mészáros Búzakalász 66 Kft.-jétől.

A terméket Puskás baconnek hívták.

Ez rögtön szemet is szúrt a Népszavának, hiszen a Puskás név használatához külön engedély kell.
A jogok a kilenc éve elhunyt világhírű focista családjának licenckezelő cégénél, a PUSKAS.COM Kft.-nél vannak. Például kizárólagos szerződés szabályozza, hogy a FIFA miként használhatja a Puskás-díj elnevezést, de a felcsúti Puskás-Suzuki kupa és a budapesti Puskás Pancho Sport Pub nevéért is fizetni kell a jogtulajdonosoknak. 

A HVG nemrég kiderítette, Mészáros Lőrinc Puskás kolbászt tervez piacra dobni, legalábbis cégénél, a Bakony Húsnál be nem jegyzett márkanévként, 500 ezer forint technikai értéken felbukkant a „Puskás kolbász” megnevezés. A Bakony Húst a Búzakalász 66. Kft alapította 2013-ban, Mészárosék a sertéshúsos üzletágat apportálták az új cégbe. Később a Bors arról írt, a nemzetközi piacra szánt Puskás-hústermékek végül nem kerülnek forgalomba. Mészáros Lőrinc felesége, a Bakony Hús Kft. igazgatója, Mészáros Beatrix a Népszavának akkor szintén tagadta, hogy Puskás kolbász néven új terméket dobnának a piacra, sőt azt is, hogy lett volna ilyen termékük, vagy terveznek ilyesmit.

Ezek után valóban több kérdést is felvet, hogy Mészárosék cége már évekkel ezelőtt Puskásról elnevezett baconnel üzletelt. Ahogy korábban megírtuk, az interneten is elérhető importstatisztikák szerint Mészáros cége  2013 januárjában kb. 21 millió forint értékben vitt ki Oroszországba Puskás bacon márkájú szalonnát, húsz tonnát. A vevő Kiss Szilárd orosz cége, a magyar termékeket importáló Vengerszkije Produkti („Magyar Termékek”) volt.

Mészáros Beatrix ennek ellenére most azt állította a Népszavának, hogy

nem vagyunk jelen „Puskás bacon” termékekkel Oroszországban.

Ehhez képest 2013 decemberében maga Kiss Szilárd miniszteri megbízott beszélt arról a Heti Válaszban, hogy oroszországi bolthálózatában, a Paprikában árulják a Bakony Hús Puskás baconjét:

Az ismert magyar márkák közül többek között Gyulai kolbász, Pick szalámi, a Bakonyhús Puskás Bacon-je, Ász kolbász, az orosházi Merian klasszikus-fémdobozos libamájpástétoma, a Hungerit baromfitermékei, a Mogyi olajos magvai, különféle édességek és borok, valamint a szezonnak megfelelő magyar gyümölcsök találhatók meg az üzletben...

A Népszava szerint az ellentmondást azzal lehet talán feloldani, hogy a bacon valóban elkészült, kivitték, de ma már nem árulják. Névhasználati engedély azonban így is kellett volna hozzá. Hogy kaptak-e, az továbbra is rejtély, mivel Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, a PUSKAS.COM Kft. ügyvezető igazgatója

ebben a témában semmit sem akart mondani.

Mészáros Lőrinc egyébként korábban azt is tagadta, hogy közös cége lenne a letartóztatott Kiss Szilárddal, és az állította, még 2013-ban megvált tulajdonrészétől. Ehhez képet az Átlátszó nemrég kiderítette, Mészáros a vagyonnyilatkozatából is kifelejtett cégben lévő részesedését mindössze pár hete adta el. Az új, kizárólagos tulaj a börtönben ülő Kiss Szilárd.