Az európai emberkereskedők minden ötödik áldozata magyar

2015.07.28. 14:33

Az amerikai külügyminisztérium egy friss jelentése komolyan kifogásolta a magyar kormány munkáját az emberkereskedelem elleni intézkedései miatt, írja a hvg.hu. A 2014-ről készült jelentés az emberkereskedelemmel foglalkozik, és kitér minden államra külön. Azt írják, Magyarországon az emberkereskedelem elsősorban a kényszermunkával és a prostitúcióval függ össze.

Illetve a magyarországi áldozatok között túlreprezentáltak a mélyszegénységben élők, a romák és a hajléktalanok. „A nőket és a gyerekeket jellemzően prostituáltnak adták el, főleg Svájcba és Hollandiába... A jelentés szerint az emberkereskedők az állami gondozásban nevelkedett, javító intézetből kikerült, vagy más okok miatt nehéz sorsú fiatalok között szedik legszívesebben áldozataikat. Magyarországra pedig főleg Romániából kerültek áldozatok, általában gyerekek, akiket kéregetésre, vagy más kisstílű bűncselekmények elkövetésére kényszerítettek" − írja a lap, és hozzáteszi, a jelentésből az derül ki, hogy kifejezetten problémásnak tartják, hogy a magyar hatóságok sokszor elkövetőként bánnak az áldozatokkal.

A magyar kormánynak ezért megfogalmaz a jelentés néhány ajánlást. Ezek között szerepel a veszélyeztetett csoportokra vonatkozó jogszabályok harmonizációja a nemzetközi joggal, az áldozatokkal foglalkozó civil szervezetek finanszírozásának komolyabban vétele, az emberkereskedőkkel szembeni szigorúbb hatósági fellépés, illetve a területen dolgozó szakemberek továbbképzése.