Pintér cégének 7 milliót kellene fizetnie, de nagyon nem akar

2015.07.29. 13:41
Harmadik nekifutásra is elmarasztalta a bíróság a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t, és arra kötelezte a céget, hogy fizesse ki egy 2007-ben elbocsátott biztonsági őr elmaradt munkabérét. Az őr az OTP egyik fiókjában dolgozott, amelyet elvileg az akkor még Pintér Sándor belügyminiszter tulajdonában álló cég védett. A biztonsági emberre már nem volt szükség, kirúgták, ekkor derült ki, hogy valójában olyan alvállalkozói cégekhez volt bejelentve, amelyekről addig soha nem is hallott. A Civil Zrt. harmadszor is fellebbezett.

Nyolc éve húzódik egy biztonsági őr és a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. bírósági csatája, amelyben Pintér Sándor belügyminiszter nevével fémjelzett vállalkozás áll rendszerint vesztésre, de a cég nem adja fel.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nemrég ismételten elmarasztalta a céget, és arra kötelezte, hogy Varga Zoltán biztonsági őrnek fizessen ki 7,2 millió forint elmaradt munkabért, valamint a pénz késedelmi kamatait.

Varga 2006-ban egy újsághirdetésre jelentkezett a Civil Zrt.-hez. A következő hónapokban az OTP egyik Andrássy úti fiókjában dolgozott fegyveres őrként, de 2007 elején már nem volt rá szükség, ekkor „közös megegyezéssel” kirúgták. A vallomások szerint a férfivel alá sem íratták a felmondási papírokat, így csak később, a bíróságon derült ki, hogy hivatalosan nem a Civil Zrt. alkalmazottja volt, hanem egy alvállalkozó alvállalkozóihoz jelentették be.

Az Index már korábban beszámolt arról, hogy 2007 óta munkaügyi vita folyik a bíróságok különböző szintjein. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2008-ban, majd a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság 2010-ben bizonyítottnak látta, hogy a biztonsági őrök „különféle kft.-k közötti dobálása” ellenére Varga egyértelműen a Civil Zrt. alkalmazottja volt, és ott kell kifizetni az elmaradt béreket. A biztonsági cég nem hagyta annyiban: három évvel a jogerőre emelkedés után, 2013-ban a Kúriára vitte az ügyet, ahol érvénytelenítették a cég számára kedvezőtlen ítéletet. A Kúria szerint a két korábbi ítélet nem vette eléggé figyelembe, hogy azt a munkát, amelyet az őrnek kellett elvégeznie, a Civil Zrt. kiszervezte egy alvállalkozóhoz.

Így került az ügy ismét a munkaügyi bíróságra, ahol az időközben bekért nyilatkozatokból egy nagyon szövevényes, az őrző-védő üzletágra ma is jellemző alvállalkozói hálózat képe rajzolódott ki.

Az OTP és a Civil Zrt. között létrejött megbízási szerződés csak egy alvállalkozó bevonását engedélyezte, a biztonsági őrt azonban – tudta nélkül – ez az alvállalkozó kétszeresen passzolta tovább. A regisztrált munkaadó céget idő közben egyébként már felszámolták.

Az ítélet megállapítása szerint Varga kizárólag olyan munkáltatókkal állt jogviszonyban, akikről nem tudott, és akiknek a képviselőivel nem találkozott, eközben azonban a biztonsági őr munkavégzése a Civil Zrt. érdekét szolgálta.

A Civil Zrt. fellebbezett az ítélet ellen, azt állítva, hogy az alvállalkozói munkaszerződéseket érintő problémák miatt nem lehet a fővállalkozó felelősségét megállapítani.

A Civil Zrt. 2010-ig – tehát az elbocsátás idején is – Pintér Sándor érdekeltsége volt. A céget miniszteri kinevezésekor adta el több milliárd forintért.