Menteni kellett a horgászokat a Balatonból

2015.07.29. 11:27

Horgászok kerültek veszélybe a Balaton déli partjánál, ahol az erős hullámzás miatt a parttól körülbelül 200 méterre felborult csónakjuk. A Vízirendészet érkezésekor az egyik férfi egy stég lábába kapaszkodott, míg a másikat a vízimentők úszva mentették ki a tóból. Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője elmondta, hogy a 70 év körüli férfiak a II. fokú riasztás idején tartózkodtak a vízben.

Több súlyos és halálos baleset történt már idén a vihar jelzés ellenére a Balatonba merészkedőkkel. „Szombaton 21 ember életét mentették meg” – írja a rendőrség a honlapján. Négy gyerekeket ki kellett hozni egy vitorlásról a partra, ahol az erős széllökések miatt rosszul lettek. Két nő vitorlásról csúszott a vízben és életüket az őket észlelőknek köszönhetik akik időben észrevették, hogy veszélybe kerültek.

Nem mindenki volt ilyen szerencsés, így haláleset is volt a hétvégén. A VMSZ és a Vízirendészet munkatársai felhívják a figyelmet, hogy a hétvégihez hasonló több, mint 100km/h széllökések nagy kockázatot jelentenek a hajókra és a fürdőzőkre egyaránt. Ennek ellenére gyakran figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést, mely a balesetek leggyakoribb forrása. A police.hu felhívja a figyelmet, hogy „a viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a hasonló veszélyhelyzetek”.