Liszttel, kővel, tojással támadtak az Uber sofőrjeire

2015.07.30. 10:32
Habár elégedettek a fuvarszolgáltató cég szolgáltatásával a mexikóiak, mégis tettlegességig fajult az Uber iránti ellenszenv. A taxisok tagadnak, a támadókat nem sikerült előkeríteni. Budapesten a cég elleni tüntetések békések, eddig csak forgalomakadályozás és útlezárás fordult elő.

Kövekkel, botokkal, tojásokkal és liszttel támadták meg a mexikói nemzetközi reptérnél állomásozó Uber sofőröket szerda délután, írja a Guardian. A mexikói ügyészség vizsgálatot indított, hogy beazonosítsák a támadókat, az Uber pedig nyilatkozatban ítélte el a tíz autót érintő agresszív cselekményt. Személyi sérülés nem történt.

Az Ubernek az egész világban akadnak ellenzői, a támadást megelőző napon taxisok tüntettek Mexikóváros kolumbiai követsége előtt az Uber ellen, az atrocitások sem ritkák, sőt, Franciaországban be is tiltották a szolgáltatást. Rendszerint a hivatásos taxitársaságok emelnek szót a közösségi személyszállításra szakosodott, és a taxikkal szemben olcsóbb tarifákkal dolgozó cég ellen. A hivatásos mexikói taxisok szakszervezeti vezetője ugyanakkor sajnálatosnak nevezte a támadást, és azt mondta, szervezetüknek nincs köze az eseményhez.

„A történtek a személyes szabadság és a méltósággal végzett szabad munka elleni súlyos támadásnak foghatóak fel. Minden mexikóinak joga, hogy szabadon eldönthesse, mivel akar utazni a városában. Az Uber azért dolgozik, hogy biztonságosabb és megbízhatóbb utazási lehetőséget biztosítsunk az állampolgároknak. Elfogadhatatlannak tartjuk a történteket” - fogalmazott a társaság. Később azt is bejelentették, hogy az autókban keletkezett károkat megtérítik a sofőröknek.

A Guardian idéz egy felmérést, ami szerint a mexikóiak 80 százaléka adott pozitív értékeléseket az Uberre, míg csupán 52 százalékuk volt elégedett a hagyományos taxitársaságokkal.

Magyarországon is támadják

Lassan kilenc hónapja működik a szolgáltatás Budapesten. Ezalatt az időszak alatt nálunk is megjelentek a tüntetések. Márciusban hatvan taxis állt a Lánchíd utcában este nyolc órától este tíz óráig, így akadályozva a forgalmat. A tüntetés az Uber ingyenes hétvégéje ellen szólt. A Hősök teréről indultak, innen lassan haladtak az Andrássy úton a Deák Ferenc tér irányába, aztán a Clark Ádám téri körforgalomban köröztek, majd elindultak a Várkert Bazár felé, ott álltak két órán keresztül végig a Lánchíd utcában, aztán elindultak vissza a Hősök terére.

Június 16-án már 300 autóval tüntettek a taxisok az Alkotmány utcánál dél és fél egy között, a rendőrök le is zárták az Alkotmány utcát délután kettőig. A taxisok azért tüntettek, hogy a taxis cégekre és a fuvarmegosztó alkalmazásokra hasonló szabályok vonatkozzanak.

„A demonstráció békésen zajlott, a taxisok egységesen kiálltak az Uber ellen, ami azzal jut versenyelőnyhöz a taxis cégekkel szemben, hogy a kiskapukat kihasználva nem tartja be azokat a szabályokat, amiket a taxisoknak be kell tartaniuk" – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke.

Augusztus hatodikától új rendelet lép életbe, amely két fuvarozást különböztet meg: a sárga taxis személytaxi-szolgáltatást, és az autós személyszállító szolgáltatást. Utóbbihoz regisztrációs matrica, speciális jogosítvány, autóvizsgáztatás is szükséges. Szakmai körökben terjed a hír, hogy az Uber taxiszolgáltatássá alakul át.