Apa és fia árulta a józsefvárosi kristályt

2015.07.30. 15:02

Módszeres adatgyűjtés után csaptak le a józsefvárosi rendőrök egy bérlakásra, amelyben apa és fia kristály nevű szintetikus kábítószert árusított, írta a Police.hu a Zsaru Magazin cikke alapján.  A rajtaütésről alapos és szemléletes képeket készített a rendőrség.

Menetrendszerűen számol fel lakásokban működő drogbazárokat vagy új pszichoaktív anyagokat terjesztő illegális családi vállalkozásokat a VIII. kerületi rendőrkapitányság akciócsoportja. A lap szerint egyre több jelzést kapnak a környékbeliektől arról, hogy hol vásárolnak a drogfogyasztók. Így értesültek arról a VIII. kerületi, Diószeghy Sámuel utcai házról is, amiről köztudott volt, hogy az egyik első emeleti bérlakás lakói kristályt árulnak. 

„Figyelni kezdtük a ház körül az utcaszakasz forgalmát, és megállapítottuk, gyanúsan nagy a jövés-menés – idézte fel a felderítő munka első lépéseit Nagy Béla törzszászlós. – Azt is láttuk, sok idegen jár a Diószeghy utcai házba. Kiderítettük, melyik lakást látogatják, majd személyesen is meggyőződtünk arról, mi történik ott. A becsengető idegeneket nem engedték be a lakók, csupán ajtót nyitottak, majd pénz ellenében kis csomagot adtak át a látogatóknak, akik utána azonnal távoztak a házból.”

A rendőrök a háztól távolabb igazoltatták a vevőket, akiknél meg is találták a január óta kábítószernek minősülő kristályt, ellenük kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

A lakásra alapos előkészület után július 12-én csapott le az akciócsoport. A kapitányság térfigyelő monitorszobájában tartott eligazítás után elfoglalták kijelölt helyüket az akció résztvevői. Az ingatlant szemmel tartó rendőrök szerint aznap már hat vevőt szolgált ki az első emeleti drogbolt. Amikor lakói beengedtek két idegen férfit, a józsefvárosi rendőrök lerohanták a házat, elzárták minden kijáratát, figyelték az ablakokat, nehogy valaki kidobhasson valamit, az elfogó egység pedig rajtaütött a lakásban tartózkodókon. 

Az ott lakó 50 éves apa és a 28 éves fia mellett elfogták a beengedett két vásárolót is.  Közülük az egyiket, a 35 éves K. Ádámot már körözték, mivel nem jelent meg kábítószerrel kapcsolatos büntetőperén. Ráadásul nem szimplán csak vevők voltak: napi ingyenadagért segítettek kiszolgálni a vevőket az idősebbik tulajdonosnak, így naponta 20-30 adagot adtak el. K. Ádám azt is elárulta, hogy apa és fia úgy próbálta megúszni a lebukást, hogy amikor észrevették, jönnek a rendőrök, a drogkereskedelemre utaló bizonyítékokat az ő zsebeikbe, táskáikba dugták el, egyebek mellett a telefonjaikat is. 

De nem sikerült mindent: a rendőrök a házkutatás során így is találtak drogkereskedésre utaló tárgyi bizonyítékokat. Végigkutatták a lakás függőfolyosó felőli külső részét is, mert volt olyan információjuk, amely szerint a gyanúsítottak a kristálykészlet egy részét a lakáson kívül tartják elrejtve. 

A lakás tele volt régiséggel, értékesnek látszó festményekkel, szobrokkal, órákkal, amikről a tulajdonosok számlát nem tudtak bemutatni. Elmondásuk szerint ezekbe fektették a drogkereskedésből származó pénzüket, de nem boltban, hanem a z utcán vették őket. A józsefvárosi rendőrség jelezte a BRFK vagyonvédelmi osztályának, hogy érdemes lenne körülnézniük a lakásban, de a a körözött műtárgyak listáján nem találtak semmit a házi múzeum darabjai közül.

A VIII. kerületi rendőrkapitányság O. György, ifj. O. György, T. Sándor és K. Ádám ellen kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a bíróság július 15-én elrendelte előzetes letartóztatásukat.