A Jobbik nyékládházi elnökét vádolják dollárhamisítással

2015.08.02. 23:39

A Napi Gazdaság információja szerint a Jobbik nyékládházi elnöke az a férfi, akit egy társával együtt pénzhamisítás miatt vett őrizetbe a rendőrség, 123 millió forint értékű dollárt akartak Ukrajnában piacra dobni.

A lap szerint az egykori nyomdatulajdonos Szász Istvánt, a Jobbik nyékládházi alapszervezetének elnökét és társát,  az edelényi M. Istvánt gyanúsítják a hamisítással. A két őrizetbe vett férfival szemben pénzhamisítás miatt folytatnak eljárást. A két férfi beismerő vallomást tett. Előzetes letartóztatásukat indítványozták.

Elfogadhatatlan életvitel

A Napi értesülésére reagálva Dobos Zoltán, a Jobbik sajtófőnök-helyettese közleményben tudatta: Szász Istvánt, a nyékládházi alapszervezet korábbi elnökét elfogadhatatlan életvitele és megnyilvánulásai miatt a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége már korábban etikai eljárás alá vonta.

Sz. István az eljárást nem várta meg, hanem 2014 végén kilépett a Jobbikból. Ezután a nyékládházi alapszervezetet a Jobbik országos elnöksége feloszlatta - olvasható a közleményben.

A Napi szerint viszont Szász neve cikkük megjelenéséig még fent volt a szervezet honlapján, azóta viszont a honlap "karbantartás miatt elérhetetlen".

Zöldhasú

A rendőrség szerint a hamisítók egy társuk megbízását teljesítve 2015 elején megállapodtak abban, hogy hamis amerikai húszdolláros bankjegyeket készítenek, és Ukrajnában forgalomba hozzák azokat egy közvetítőn keresztül.

A Napi informátora tájékoztatása szerint a pénzhamisítást a nyomda egyik alkalmazottjának jelzése alapján tudták a nyomozók leleplezni.

NNI nyomda

Az NNI munkatársai pénteken fogták el a két férfit, és az M. István érdekeltségében álló nyomdában tartott házkutatás során 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amik húszas címletű amerikai dollárok lenyomatait tartalmazták. A hatóság megtalálta és lefoglalta azokat a nyomólemezeket, nyomdagépeket is, amelyekkel a hamisítványokat előállították. Amennyiben a hamis bankjegyek forgalomba kerültek volna, úgy azok összértéke meghaladta volna 123 millió forintot.

A Szász Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos, pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a nyomozók. Lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, amik hamis kétszázas címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták.