A kórházak keresik a várólistás betegeket

2015.08.03. 11:48

Ahogy azt korábban megírtuk, akár több éves kórházi várólisták ellen új fegyvert vet be a kormány: a betegeket oda irányítják, ahol aktuálisan a legtöbb a kapacitás, így megeshet, hogy az ország másik végében, viszont sokkal hamarabb sorra kerülhetnek.

Úgy tűnik, hogy az új rendszer kezd beindulni: az elmúlt hetekben több ezer várólistás beteg kapott levelet kórházaktól arról, hogy akár már heteken belül sor kerülhet a műtétjére, amennyiben vállalja, hogy egy másik kórházban lesz - írja a Nol.hu. Sokan éltek a lehetőséggel, és nagyjából 2300 operációs már el is végeztek a feladatra jelentkező több tucat kórházban, amelyek elérhetősége megtalálható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján. 

Az elmúlt két évben a kormány három program keretében 7,5 milliárd forintot különített el a kórházi várólisták rövidítésére. A 2013 végén megszavazott 786,5 millió forintból a kórházak 1300 extra operációt tudtak elvégezni, de ennél lényegesen több, összesen 4500 beteget kerestek meg, aminek folytán 3500-zal csökkent a várakozók száma - mondta el a Népszabadságnak Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese.