Építik a kerítést Ásotthalomnál

2015.08.03. 11:16

Elkezdődött az „ideiglenes biztonsági határzár”, azaz a kerítés kivitelezése a magyar-szerb határon, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében hétfő délelőtt – írja az MTI.

A katonák acélkarókat vernek le az előző héten a honvédség által előkészített, az aljnövényzettől megtisztított és munkagépekkel elegyengetett terepen. A határzár mintaszakaszánál alkalmazott technológiák alapján a karók a NATO-drótból épített háromszintes gúlákat tartják majd.

Augusztus 31-ig megépül

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek.

A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől. A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott – jelezte akkor a miniszterelnök.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban a kerítés anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a kérdés kezelésére.

Nemrég írtunk arról, hogy a menekültügyre szánt pénz egy része ironikus módon beleszámít majd a Magyarország által nyújtott nemzetközi segély mérőszámába, a „hivatalos fejlesztési támogatásba” (official development assistance, ODA). Magyarország az EU felé azt vállalta, hogy a bruttó nemzeti jövedelem 0,33 százalékát költi erre, a régióban nem egyedülálló módon a valóságban ennek töredékét, az utóbbi években 0,1 százalékot (2012-ben 26,6, 2013-ban 28,6 milliárd forintot, ez egyelőre az elérhető legfrissebb adat) sikerült erre elkönyvelni.

Tiszasziget, Röszke és Kelebia: elkezdték a földmunkákat

Közben Tiszaszigetnél és Röszkénél (ahol gárdakapitányt is értek már embercsempészeten) is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése, adta hírül az MTI.

Ferenczi Ferenc, Tiszasziget fideszes polgármestere elmondta: a kerítés vonalának kitűzése megtörtént, a földmunkák már zajlanak. A fákkal és bokrokkal benőtt, mintegy 20 kilométeres nyomvonalat óriási aprítógép tisztította meg. Az építés várhatóan már a héten megkezdődhet, de pontos dátumról még nem tudnak.

Borbásné Márki Márta, Röszke független polgármestere is megerősítette, hogy a földmunkák megkezdődtek, így a térségben is elindult az ideiglenes határzár építésének előkészítése.

A magyar-szerb határ Bács-Kiskun megyei szakaszán, Kelebia térségében is erőgépek tolólapokkal egyengetik a talajt és készítik elő az ideiglenes határzár építését. Az országhatárt jelző oszlopsortól 1-2 méterre már frissen ki van tűzve egy másik oszlopsor, amely feltehetően a leendő kerítés nyomvonala lesz.