Sok tanárnak lóg a Klik

2015.08.03. 08:57

Hetek óta várják a tanárok több fővárosi és vidéki iskolában, hogy megkapják az érettségi és szakmunkás-vizsgáztatás után járó díjukat, a visszafoglalkoztatott nyugdíjasok és a megbízási szerződéssel dolgozó tanárok, pedig azt, hogy hozzájussanak bérükhöz – írta a Magyar Nemzet.

„Május elején felügyeltem, és több mint két hónapja kijavítottam a dolgozatokat – panaszolta egy névtelenséget kérő szakközépiskolai tanár, aki szerint a folyosói pletykák arról szólnak, hogy augusztusban a bérek átutalása is késhet néhány napot.”

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kifizetésekkel a megbízási szerződéssel dolgozók esetében helyenként 40-90 napja kési. Többen már pertársaság alakítását tervezik, hogy jogi úton jussanak hozzá pénzükhöz.  A Klik ugyanakkor, saját bevallása szerint, elsődleges feladatának tekinti, a személyi kifizetések kezelését, és folyamatosan rendezi az esetleges elmaradásokat.

A központ régóta komoly anyagi gondokkal küzd, tavaly is át kellett csoportosítani számukra plusz húszmilliárd forintot az eredeti állami támogatáson kívül, idén pedig tovább növelték a központ költségvetését. Ennek ellenére a tartozásokat nem sikerült felszámolni, olyannyira, hogy a múlt héten több somogyi iskolában mér elzárták a gázt a Klik kifizetetlen számlái miatt.