Véletlen: a Liget-pénzből éppen Baán László szülői háza kapott 1 milliót

2015.08.05. 09:41
A Városliget Zrt.-t vezető Baán László szüleinek Dembinszky utcai társasháza lett az egyik első nyertese a Városliget Zrt. pályázatának, amelyet a Városliget beépítésének népszerűsítése érdekében hirdettek meg a környező kerületekben.

A Dembinszky utca 4. lett az egyik első nyertese a városligeti múzeumnegyednek, a VII. kerületi bérház a Liget-projektet szervező Városliget Zrt. pályázatán 1 milliós támogatást nyert.

A bérházban található a Városliget Zrt.-t vezető Baán László miniszteri biztos szüleinek lakása is.

A Városliget Zrt. a tavasszal tette közzé a „Zöld a Ligeten túl” című felhívását, amelyben 1 millió forintos keretet ajánl fel VI., VII. és XIV. kerületi társasházak számára homlokzat és udvar zöldítésre. A Liget Budapest Projekt kapcsán meghirdetett pályázaton a cég honlapja szerint végül egy VI. kerületi, egy zuglói és két Dembinszky utcai pályázó nyert, egy további VII. kerületi bérház pedig különdíjat kapott.

A Dembinszky utca Ligettől legtávolabbi végén található 4.-es szám alatti ház a VII. kerületi belsőudvarok zöldítési kategóriájában kapott támogatást. Az Index megkereste a Városliget Zrt.-t, ahol azt állították,

csak a véletlennek köszönhető, hogy a miniszteri biztos szülei abban a házban laknak, amely egy kitűnő pályázatot adott be.

Horn Márton, a cég kommunikációs vezetője azt mondta, levelünkből értesültek Baán László szüleiről, ezért nekik is ellenőrizni kellett az információ valódiságát. A pályázatra beküldött huszonegynéhány pályamunka elbírálását a Zrt. és a Főkert közösen végezte, mondta Horn, hozzátéve: biztos benne, hogy Baán László sem tudott a ház pályázatáról.

Az információt előásó Várnai László zuglói képviselő szerint nehezen hihető, hogy a Városliget Zrt.-nél nem tudtak Baán Dembinszky utcai kötödéséről, hiszen a miniszteri biztos beszélt is VII. kerületi fiatalkoráról. A gyanús pályázat azonban csak megerősíti abban, hogy az egész Liget-projekt magánérdekeket szolgál.

Várnai elmondta, hogy megközelíti a 20 ezret azok száma, akik aláírásukkal tiltakoztak a park beépítése ellen. A Múzeum-negyed ellenzői szeptember 26-án tartanak demonstrációt, amely a Parlament előtt fejeződik majd be.

Update: A Szépművészeti Múzeum Baán László nevében cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, amiben azt írták: A miniszteri biztos az Index cikkéből értesült arról, hogy az érintett társasház is pályázatot nyújtott be, majd azon nyert is, és ezt követően azonnal utasította a Városliget Zrt.-t, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a ház pályázatának érvénytelenítése érdekében és tegyék nyilvánossá a beérkezett pályázatokat. 

Később Baán László az Indexnek azt mondta, hogy a jövőben a nyereményjátékok szabalyzatához hasonlóan beleírják majd a pályazati feltételek közé, hogy a Zrt. dolgozói vagy hozzátartozóik nem pályázhatnak.