Páviánkoponyát találtak egy csomagban Ferihegyen

2015.08.08. 09:34

Védett állatfajok maradványaira bukkantak a NAV pénzügyőrei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, közölte szombaton a NAV. Összesen három csomaggal volt gond. Az első Mozambikból érkezett, ebben különféle koponyák voltak, köztük egy páviáné is. A másodikat Kínából küldték Magyarországra, abban cápafog volt. A harmadikat Argentínában adták fel, az két pekari bőrét rejtette.

Megkeresték a földművelésügyi tárca biodiverzitás és génmegőrzési osztályát, ahol megerősítették, hogy az összes főemlősfaj és a nagy fehér cápa is szerepel a veszélyeztetett vadon élő állatfajok nemzetközi kereskedelméről szóló jogszabályokban, ezért engedély kellene ahhoz, hogy ilyen maradványokat be lehessen hozni Magyarországra. Engedélyek pedig nem voltak.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A pénzügyőrök természetkárosítás miatt feljelentést tettek. A NAV szerint csak idén már 12 alkalommal találkoztak természetkárosítás nyomaival a reptéren.

Páviánkoponya sem először kerül elő, 2013 szeptemberében is volt egy hasonló fogás. Akkor a csomag egy kék bóbitásantilop és három pávián koponyát, két leopárdteknős-páncélt és négy, afrikai elefántagyarból készült gyöngysort tartalmazott.