Betiltották az egyik lombikintézet embriószűrő programját

2015.08.10. 13:32
Az ÁNTSZ azonnali hatállyal megtiltotta az egyik budapesti meddőségi klinikának, hogy genetikai PGS szűrővizsgálatot végezzen a beültetésre váró embriókon. A szűrés miatt már hosszabb ideje dúlt a háború a lombikintézetek között.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala elrendelte, hogy a Humán Reprodukciós Intézet Kft. - más néven Versys Klinika - állítsa le az embriók egyik vitatott szűrővizsgálatát.

Az Index információi szerint a határozat megtiltotta az intézetnek az emberen végzett kutatásnak minősülő array-CGH (comparatív genomic hybridisation) technikával történő preimplantációs genetikai szűrések (PGS) végzését és más molekuláris genetikai laboratóriumban történő végeztetését. A Versys Klinika ugyanis nem rendelkezett kutatási engedéllyel.

A hivatal kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a döntés azonnal végrehajtandó, a cég fellebbezésétől függetlenül, az ügy hátteréről Tengelits András azonban nem árult el többet.

Az Index júniusban számolt be arról, hogy komoly szakmai vita alakult ki a Versys Klinika által 400 ezer forintért kínált vizsgálat körül. A vizsgálat támogatói – köztük a hétfőn elhunyt Czeizel Endre – azt állították, hogy a PGS hatékonyabbá teszi a kockázatszűrést, az ellenzői viszont a dizájnerbabák megjelenésétől tartanak.

Vereczkey Attila, a Versys orvos igazgatója például azzal reklámozta a módszert, hogy az jelentősen javíthatja a lombikbébiprogramok sikerességét, növelheti a teherbe esések arányát, illetve csökkentheti a vetélés és a születési rendellenességek esélyét.

Dr. Török Attila a Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság elnöke szerint “szakmailag kijelenthető, hogy az embriók genetikai szűrése indokolatlan esetekben nemhogy nem növeli a teherbeesés esélyét, hanem akár csökkentheti is. A magánklinika által közölt statisztikai adatok - a kutatási engedély hiányában - hivatalosan nem ellenőrzöttek, "bemondáson" alapulnak.”

Az ügy már több fórumot is megjárt, de eddig nem született végleges döntés az eljárásról. Az Egészségügyi Tudományos Tanács altestülete, a Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) a tavasszal foglalkozott a PGS-vizsgálattal, a Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Népegészségügyi Intézete pedig több mint három évig vizsgálta az ügyet, majd 2014. novemberében megszüntette az eljárást.

A Versys ezt úgy értelmezte, hogy engedélyt kapott a genetikai szűrésére. Az ÁNTSZ határozata után azonban a szűrés lekerült a Versys honlapján található vizsgálati árlapról.