Etikai eljárás indult a fekete ruhában tiltakozó ápolónő ellen

2015.08.10. 13:13

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hivatalos értesítést küldött Sándor Máriának, a fekete ruhában tiltakozó ápolónőnek, hogy etikai eljárás indult ellene - szúrta ki a Hvg.hu az ápolónő Facebook-oldalára feltett videóból.

Az értesítés szerint dr. Balog Zoltán terjesztett elő panaszt etikai vétség gyanúja miatt az ápolónő ellen, ugyanis különböző kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival "többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait".

Fotó: Sándor Mária

A kamara elnökét Balogh Zoltánnak hívják, bár h-val írja a nevét, róla van szó, nem a miniszterről, a kamara elnöke tett panaszt. (Ezt a minisztérium meg is erősítette az Indexnek.)

Bár az ápolónő Budapesten dolgozik a Péterfy Sándor utcai kórházban, az ügyet valamiért mégis a Zala megyei etikai bizottság tárgyalja. Az ápolónő erről azt írta a Facebookon: "mivel saját kórházamban is többen állnak mellettem (azok ellenére is hogy FÉLNEK!), így most elvitték az ügyet Zala megyébe... De azt is tudjuk miért... Ott van a legjobb jogi csapatuk". Az ápolónő szerint azért indult az eljárás, mert

példát lehet statuálni, hogy jár, aki szembefordul a rendszerrel.

Sándor Mária ápolónő az RTL Klub Házon kívül című műsorában beszélt arról, hogy hónapok óta nem fizetik ki a túlóráit, majd figyelemfelhívó akciót hirdetett, és fekete ruhában akart tiltakozni az egészségügyi dolgozók helyzete ellen. Ezt előbb nem engedték neki, ekkor felmondott, majd végül visszavették. Később tüntetést is szervezett.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), amely a tavaszi egészségügyi tüntetéseken Sándor Márival közösen tiltakozott, közleményt adott ki délután. Eszerint a szakszervezet jogászai segítségével áttekintette az eljárás megindításáról küldött dokumentumot, "melyet alakilag és tartalmilag is kifogásolhatónak talált". A FESZ megdöbbenésének és felháborodásának ad hangot, mert úgy érezi, hogy ez a vizsgálat a véleményszabadság korlátozására és a tagság megfélemlítésére irányul.

El a kezekkel Sándor Máriától!

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szolidaritást vállalt a meghurcolt ápolónővel. Nyilatkozatukban azt írják, hogy Sándor Mária kiállása bátorságot és reményt öntött sorstársai szívébe. Szerintük az ápoló nem önmagáért, hanem a betegekért és az ágazatért állt ki.

Sándor Mária volt az, aki kertelés nélkül, egyszerű őszinteséggel beszélt az egészségügy feszítő gondjairól. Ő az, aki minden megszólalásával hitet tett hivatása mellett, s aki az elképesztő körülmények ellenére sem gondolkodik azon, hogy külföldön, összehasonlíthatatlanul jobb körülmények, és a magyartól fényévnyi távolságra lévő fizetések ellenére, vállaljon munkát

– fogalmaznak, és egyúttal az eljárás nyilvánosságát is kérik.