Kénsavhoz adott sósavat a fürdőben, vádat emeltek ellene

2015.08.10. 10:39 Módosítva: 2015.08.10. 10:39

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Győri Járási Ügyészség a férfi ellen, aki 2013 szeptemberében sósavat öntött egy kénsavat tartalmazó tartályba egy győri fürdőben. 

Az anyagok elegyeként képződött klórgáz a fürdő légterébe jutva 11 embert mérgezett meg – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészség.

A 41 éves férfi, miután észlelte, hogy az élménymedence pH-értéke megemelkedett, telefonon megkérdezett felettese javaslatára a pH-érték csökkentésére szolgáló kénsav tartalmú vegyszert - amely elfogyott - sósavval helyettesítette, de előtte nem ellenőrizte, hogy a tartály üres-e.

A kénsav és a sósav keveredésével klórgáz képződött, amely a fürdő légterébe jutva tizenegy embert enyhén megmérgezett - írta a főügyészség. Kémiaórákon szerzett emlékeink alapján azonban feltehetően még valamilyen szernek kellett ott lennie, hogy klórgáz képződjön.

A vádlott megfelelő szakképesítéssel rendelkezett a vegyszerek kezelését illetően, de nem tartotta be a két vegyszer dobozán szereplő tilalmat, amely szerint a kénsavat és a sósavat nem szabad összekeverni.