Beperli Kocsis Mátét a Helsinki Bizottság

2015.08.11. 15:35 Módosítva: 2015.08.11. 17:14
2015. augusztus 4-én Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere egy Facebook-bejegyzésben durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokkal kapcsolatban, a Helsinki Bizottság ezért pert indít, adta hírül a szervezet.

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen” – írta a nyolcadik kerület polgármestere többek közt egy posztban. Erre válaszul indult a Lehet-e egy menekültnek több lájkja Magyarországon, mint Kocsis Máténak? csoport, de Kocsis 20 ezer lájkjának negyedéig jutottak mindeddig.

A Helsinki Bizottság arra hivatkozik, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. A perben azt követelik, „nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket”, és Kocsis ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, és ezzel a hatályos magyar törvényeket is.

Kocsis közleményében így reagált:

Teljesen mindegy, hogy melyik, Soros György által pénzelt, álcivil "jogvédő" szervezet perel be, mindig Magyarország, a magyar emberek és a józsefvárosiak érdekei mellett fogok kiállni.

2015. augusztus 4-i bejegyzéssel szemben „a helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás a téren” – írják.

„De még ha nem is állt volna ilyen gyenge ténybeli lábakon a polgármester bejegyzése, ha lettek volna is komolyabb konkrét incidensek, a menedékkérőket egyéni magatartásuktól függetlenül megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentések akkor is elfogadhatatlanok lettek volna. Néhány nappal a bevándorlók elleni indulattól fűtött brutális szegedi támadás után az ilyen beszéd különös felelőtlenség egy közhatalmat gyakorló személytől” – tették hozzá.

Emlékeztetnek: az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerint zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő magatartás, amely az érintett személy valamely lényeges tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása vele szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő környezet kialakítása. A törvény lehetővé teszi civil szervezetek számára, hogy a nagyobb csoportokat érintő jogsértésekkel szemben a köz érdekében maguk forduljanak bírósághoz.