Dübörög az elszámoltatás: hatásköri vita miatt két évet csúszik az ítélet a volt szocialista miniszter perében

2015.08.11. 07:16

Legalább két évet csúszik a jogerős ítélet egy 2006-os, politikai és katonai szálakkal tarkított ügyben, mert 

nem tudják eldönteni a bíróságok, ki is az illetékes

A Népszabadáság keddi száma szerint a Kúriának kellett véget vetnie a hatásköri vitának, mely során a bíróságok egymásnak passzolták Juhász Ferenc volt MSZP-s honvédelmi miniszter és államtitkára, Fapál László ügyét. 

Juhász Ferencet és Fapál Lászlót egy 2006-os ügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták, mert Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt szolgálati lakást. Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos 2011-ben hűtlen kezeléssel vádolta meg Juhászt, mivel szerinte nem lett volna jogosult arra, hogy határozatlan időre szóló lakáshasználatot utaljon ki Fapálnak.

Az ügyben tavaly márciusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentő ítéletet hozott, de áprilisban ügyészségi fellebbezésre a Fővárosi Törvényszék a verdiktet hatályon kívül helyezte. Ekkor az volt az érv, hogy egy katona ügyében civil bíróság nem lehet illetékes. Ezért új eljárást rendeltek el, amelynek lefolytatására a törvényszék katonai tanácsát jelölték ki, de az a saját bírósága döntése ellen a Kúriához fordult.

A Kúria megállapította, a vád egyetlen olyan ténnyel sem állt elő, amely arra utalna, hogy az ügy a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartozna, és utasította a törvényszéket a másodfokú ítélet meghozatalára.

Fapál Lászlót szerint az egész csak időhúzásra volt jó, 

a politika szolgálatába állt a bíróság azzal, hogy évekig teret engedett a találgatásoknak: egy volt honvédelmi miniszter és az államtitkára követett-e el valamilyen bűncselekményt.