Másfél év múlva indulhat az elektronikus egészségügyi rendszer

2015.08.12. 14:03

2017 első negyedévében minden egészségügyi szolgáltató csatlakozik az elektronikus egészségügyi rendszerhez, és az állampolgárok is betekintést nyerhetnek az ellátásaikkal kapcsolatos információkba, betegadatokba - mondta Sas Tibor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szakmai vezetője. 

A rendszer lényege, hogy a betegek orvosi dokumentumai (leletek, röntgenfelvételek, gyógyszerek, zárójelentések, stb.), ha a páciens ehhez hozzájárul, akkor bárhol, bármikor elérhetők a kezelőorvosok számára, és mindenki lekérdezheti saját betegdokumentációit az ügyfélkapun keresztül.

A beteg megtilthatja, hogy az egészségével és ellátásaival kapcsolatos adatokat központilag tárolják. A digitális önrendelkezés során meghatározhatja, hogy ki, mikor, milyen esetekben láthatja orvosi dokumentációit. Ezeket jogszabályban fogják meghatározni, a betegek pedig az ügyfélkapun belépve rendelkezhetnek majd adataikról.

Fontos eleme lesz a rendszernek az úgynevezett e-recept, amely felválthatja a papír alapú vényeket, amelyeket azonban az új rendszerben is megtartanak - mondta Sas.