Munkacsoport dolgozik a mindennapi éneklés bevezetésén

2015.08.12. 13:44 Módosítva: 2015.08.12. 13:48

Az Emmi közleményben jelentette be, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter

nemzetközi tekintélyekből álló munkacsoportot kért fel arra, hogy tegyen javaslatot az iskolai énektanítás megújítására, az iskolai éneklés megerősítésére a kodályi hagyományok értelmében.

A munkacsoport tagjai: Kodály Zoltánné, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás.

Mint ismert, a miniszter az Europa Cantat kórusfesztiválon kapott ihletett arra, hogy bevezesse a mindennapos éneklést az iskolákban. A fesztivál után Balog azt mondta, ez nem a tananyag növelését jelentené, mert azt inkább csökkenteni szeretnék, inkább egy olyan lelkületet vinnének az iskola életébe, amiből azok is profitálnak, akiknek nincs túlságosan jó hangjuk.

Balog arra a kérdésre, hogy például mit kellene énekelniük a gyerekeknek, ezt válaszolta:

Balog egy hete egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet és a próbái védett időben lennének.

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke szerint szervezetük kétéves munkatervet dolgoz ki a mindennapos éneklés megvalósítására.